Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1921983 www.bgdnes.bg

Интерпол издирва наш изнасилвач

Екип на "България Днес"

Интерпол обяви за издирване пазарджиклия, заподозрян в изнасилване.
46-годишният Ромео Михов Русков е роден на 15 юли 1966 година. От сайта на международната полиция не става ясно къде и кога е извършено престъплението.

Разследване на "България Днес" установи, че в миналото мъжът е въртял малък бизнес в родния си Пазарджик. В продължение на 20 години се е занимавал с търговия на дребно чрез фирмата му "Ромео-90". В началото на 2012-а тя е заличена от Търговския регистър.
В социалната мрежа Фейсбук "България Днес" се натъкна на интересно съвпадение. Потребител с името Ромео Русков, който е написал в профила си, че е родом от Пазарджик, живее в Чикаго. През уикенда е съобщил, че е пил чай в турски ресторант в американския мегаполис. Въпреки че Русков не е отбелязал възрастта и презимето си, репортерска проверка показа, че те съвпадат с тези на издирвания изнасилвач. Двойникът е публикувал и свои снимки, докато в сайта на Интерпол такива няма.
Цялата открита информация бе изпратена по надлежния ред в Националното централно бюро на "Интерпол" у нас. От там поискахме потвърждение дали става въпрос за един и същи човек или за уникално съвпадение, както и подробности за извършеното престъпление.
От българското бюро на Интерпол обясниха, че заради часовата разлика между САЩ и Европа контакт с американските колеги може да бъде осъществен най-рано днес. Допълнително международните ченгета били засипани със сигнали, които трябва да се проверяват. Относно това кога е извършено престъплението и къде, от Интерпол отговориха, че подобна информация обикновено е само за ползване от криминалистите.
Международната организация на криминалната полиция, по-известна като Интерпол, издирва 40 българи за различни престъпления. Първенството се държи от наркоразпространителите, но търсените за убийство ги следват плътно. Само преди четири дни търсените бандити бяха с четирима по-малко.

188 страни с обща конституция

В Интерпол участват 188 страни членки. Организацията има конституция, която строго й забранява да се намесва в политически, военни, религиозни или расови спорове в суверенните държави. Основната цел на Интерпол е взаимодействие и подпомагане на нейните членове в борбата с престъпността по цял свят. Служителите на страните, които членуват в организацията, работят съвместно и използват 4-те официални езика - английски, арабски, испански и френски. През 1997 г. ООН и Интерпол подписват споразумение за сътрудничество, а през 2005 г. е приет първият съвместен документ, посветен на „Ал Кайда" и талибаните.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама