Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1922663 www.bgdnes.bg

Българка видяла отблизо взривовете в Бостън

Българка е била на метри от мястото на експлозиите в Бостън. Милена Пенева, която е завършила висше образование в САЩ, работи в компания, чиито офиси са точно над мястото на единия взрив, разказа самата тя по Би Ти Ви. Час преди гърмежите тя била на улицата, след това се качила в офиса.

Така на практика единият взрив избухнал точно под нея. "Чуха се две експлозии, едната по-силна, друга по-слаба", разказа тя. Милена и колегите й били евукаирани по най-бързия начин.

Реклама

Жертвите са 3, ранените са поне 144

Броят на жертвите при експлозиите в Бостън е най-малко 3 души, ранените са поне 144, съобщи Си Ен Ен. Сред загиналите е и момче на 9 години.

Все още не е известно кой стои зад взривовете. Нито една терористична организация не е поела отговорност за тях.

Няма данни за пострадали български граждани в резултат на експлозиите в Бостън, съобщи Министерството на външните работи на страницата си във фейсбук. Българското посолство във Вашингтон и генералното консулство в Ню Йорк са в контакт с американските власти и организации на българите. МВнР препоръчва на българите, пребиваващи в Бостън, стриктно да спазват указанията на местните власти.

Първоначалните информации за пострадал мъж от Саудитска Арабия, задържан като заподозрян в болницата, бяха опровергани. Не се потвърди и информацията за трети взрив в библиотеката "Кенеди". Там ставало дума по-скоро за пожар, увери полицията.

„Към дадения момент нямаме заподозрени, само хора, които се разпитват. Ние ще преобърнем всеки камък, за да намерим този, който го е направил", заяви комисар Ед Дейвис от бостънската полиция. Той призова гражданите да помогнат в разследването, като съобщат на властите всякаква подозрителна информация, достигнала до тях.

„Жителите, които желаят да помогнат за разследването, могат да позвънят във ФБР и департамента на полицията в Бостън", се казва в официално съобщение на полицията.
Разследването на инцидента е поето от ФБР. Включени са всички полицейски служби и агенции по сигурността.

Реклама

Командването на ВВС на САЩ е изпратило в Бостън свои екипи за издирване и обезвреждане на взривни устройства и усилване на мерките за безопасност след взривовете. Не са задействани други армейски подразделения, с изключение на малка част от Националната гвардия в щата Масачузетс.

Експертите по взривни устройства отбелязват, че бомбите използвани от атентаторите около финала на 117-тия Бостънски маратон са със слаба мощност. При тяхното изработване са използвани вещества с лошо качество.

 Барак Обама нареди да се засили сигурността

По тези признаци може да се съди, че устройствата са били самоделни, а извършителите не са се стремяли към голям брой жертви, коментират експерти.

В маратона тази година са участвали към 28 000 души.

В кратко изявление след експлозиите на маратона в Бостън президентът на САЩ Барак Обама съобщи, че е наредил федералната администрация да засили сигурността в цялата страна.

В Белия дом той добави: „Засега не знаем кой го е извършил или защо и хората не бива да прибързват със заключенията преди да разполагаме с всички факти."

Обама подчерта: „Не се съмнявайте - ще стигнем до дъното и ще открием кои го сториха и ще разберем защо са го сторили."

Представител на Белия дом обясни веднага след изявлението, че случилото се в Бостън ще се третира като акт на тероризъм. Следствието обаче ще провери дали експлозиите са дело на терористична групировка - чуждестранна или американска.

Реклама
Реклама
Реклама