Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1923258 www.bgdnes.bg

ДНК експертиза оставя кметът на Исперих в ареста

Състав на Варненския апелативен съд днес потвърди първоначалната мярка за неотклонение „задържане под стража", която Окръжният съд в Разград определи за кмета на община Исперих Бейсим Шукри.

Градоначалникът е привлечен като обвиняем затова, че края на февруари тази година направил опит да убие двама горски наздиратели и горския стражар на резервата „Воден".

Реклама

Припомняме, че във вечерните часове на 23 февруари тази година, в землището на с.Йонково, Разградска област, на територията на защитен обект - резервата „Воден - Ири Хисар" с ловна карабина беше стреляно по три длъжностни лица, които Законът за лова и опазването на дивеча приравнява към състава на полицията.

Двамата ловни надзиратели и горският стражар, които проверявали сигнал за незаконно чакало на територията на резервата „Воден" не са били въоръжени. Няма пострадали сред горските служители.

Първоначално за същото престъпление под стража беше задържан Шенол Бакир шофьор от Община Исперих и беше установено, че ловната карабина, с която е стреляно е собственост на Кмета на Исперих Бейсим Шукри.

В хода на разследването, след като са били разпитани множество свидетели на инцидента, били са извършени нови процесуално следствени действия и няколко експертизи ( ДНК, балистична и Съдебно-медицинска и др.) обвинението спрямо шофьора Бакир е оттеглено Като обвиняем е привлечен кметът на общината Бейсим Шукри.

Днес неговите адвокати възразиха срещу начина, по който се води досъдебното производство. Според защитата на кмета прокуратурата нагласява доказателствата, за да бъдат удобни за обвинителната теза. Те настояват, че в момента на стрелбата кметът е бил на близо 10 км от резервата „Воден" и няма как да е съпричастен към изстрелите. Градоначалникът наистина притежавал 4-5 карабини, държани в Ловната хижа на Община Исперих, които доброволно предал на разследващите. Адвокатите припомниха, че при огледа на местопроизшествието не са намерени гилзи или проектили и настояват, че кметът няма нищо общо с престъплението, за което се разследва.

Според Варненския апелативен съд обаче, в настоящия етап от досъдебното производство адекватна и законосъобразна е най-тежката мярка за процесуална принуда „задържане под стража". Втората съдебна инстанция потвърди извода на Разградския окръжен съд, че събраните в хода на разследването доказателства и материали обосновават предположението, че Бейсим Шукри е съпричастен към повдигнатите му обвинения.

Реклама

ДНК експертизата на камуфлажната качулка, открита на местопрестъплението категорично установява генетичен материал единствено от кмета Шукри. В подкрепа на обоснованото предположение са и извадите на другите експертизи, извършени в хода на разследването. Престъплението е изключително тежко и с висока обществена опасност.

Долната граница на наказанието, което законът предвижда за опит за убийство на длъжностни лица е 15 години „лишаване от свобода". Това основание, както и обстоятелството, че Шукри би могъл да въздейства върху свидетели и така да извърши ново престъпление са допълнителните аргументи на съда за потвърждаване ареста на кмета на Община Исперих..


Определението, с което Варненският апелативен съд потвърди първоначалното задържане под стража на Бейсим Шукри, разследван затова, че направил опит да убие двама горски наздиратели и горския стражар на резервата „Воден" не подлежи на обжалване.

Реклама
Реклама
Реклама