Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1923326 www.bgdnes.bg

Лиляна Павлова: Трябва се развие рейтинговата система за образованието

"ГЕРБ има категоричната воля да се бори и да отстоява в следващия програмен период България да има своята оперативна програма „Образование, наука и иновации". И не само това, но сега е моментът да се стремим да отстоим финансирането по нея да достигне максимума от 1 млрд. лв."

В това увери на среща с учените в морската столица Лиляна Павлова, водач на листата на ГЕРБ за Варна.

Реклама


На нея присъстваха и кандидатите за народни представители Иван Портних, Пламен Манушев, Емил Радев, Николай Апостолов и др.


Според Павлова средствата от програмата трябва да се насочат към приоритетни области, които да са адекватни на реалността и потребностите на пазара. Тя смята, че в образованието трябва да се развие рейтинговата система. Не е достатъчно младите хора да вземат само дипломи, важно след това да се реализират на пазара. Това вече е обективен критерии за качествено образование, заяви Лиляна Павлова.

Вицеадмиралът Пламен Манушев, трети в листата на ГЕРБ-Варна, каза, че смята да отстоява идеята Военноморската академия да стане обучителен център на НАТО. Образованието в нашата академия е едно от най-добрите и кадрите от нея са уважавани по света, посочи той.


"Категорична съм, че Фондът за научни изследвания , който беше в пика на скандалите в края на мандата на правителството, има нужда от реформа - и като управление, и като критерии за оценка на проектите. Видяхме как се работи по неясни правила и стандарти. Имаме ясна визия как да реформираме този фонд", каза Павлова.

Според нея е време младите хора, които искат да се занимават с научна работа, да имат мотивация да го правят у нас, а не са търсят програми за реализация в чужбина. Имаме много млади и кадърни хора, трябва да остават у нас. Затова в нашата управленска програма залагаме специални мерки и стимули за наемането на млади хора на работа, посочи Павлова. Според учените от Варна градът има реални възможности да се превърне в научен медицински център.

Реклама
Реклама
Реклама