Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1931563 www.bgdnes.bg

Пробваха да убият германския президент с писмо

Писмо бомба бе изпратено до германския президент Йоахим Гаук, но за щастие атентатът не успя.

В петък сутринта в пратка, адресирана до 73-годишния Гаук, бе открито силно избухливото вещество Хексаметилентрипероксиддиамин (ХМТД). Според електронното издание на вестник "Ди велт" взривната субстанция е засечена в пощенската служба на двореца "Белвю" в Берлин, седалище на държавния глава.

Реклама

Експерти от Федералната криминална служба са проверили съдържанието на писмото и установили наличието на експлозива. По-късно той бил контролирано взривен на безопасно място.

ХМТД е органично съединение от амоняк, ацеталдехид, оцетна и мравчена киселина. Сравнително лесно може да се получи и в домашни условия и често се използва от любители пиротехници. Приложението му е най-вече като детонатор, тъй като иницииращата му способност е голяма.


В сряда в писмо до американския президент Барак Обама бе намерена отровата рицин. По-рано смъртоносното токсично вещество беше регистрирано и в пощенска пратка, адресирана до републиканския сенатор Роджър Уикър.

Германският президент Йоахим Гаук е някогашен евангелистки пастор от бившата Германска демократична република. След Обединението през 1990 г. известният правозащитник става първи шеф на службата за архивите на ЩАЗИ, бившата тайна полиция на комунистическия режим.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама