Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1932051 www.bgdnes.bg

Баретата тайно изписан от "Пирогов"

Соченият за наркобос номер 1 у нас Златомир Иванов-Баретата е бил изписан тайно от "Пирогов" на 9 април, научи ексклузивно "България Днес". Той е бил пуснат за домaшно лечение, след като прекара почти 3 месеца в лечебницата, за да се възстановява от поредица операции.
На 29 януари тази година Златко Баретата бе прострелян с четири куршума в слабините и корема от неизвестен килър. Екшънът се разигра на входа на Съдебната палата в София, когато подсъдимият за организиране на престъпна група за наркоразпространение влизаше в сградата за поредно заседание. Докато се опитваше да предпази шефа си, бе ранен и един от бодигардовете на Баретата - Атанас Станков. Той бе изписан от болницата седмица след инцидента и изчезна безследно.

Междувременно шефът му Златко Баретата близо седмица береше душа в болницата. Оказа се, че устойчивото на куршуми яке го е спасило от сигурна гибел. Връхната дреха на Иванов е била с подплата от кевлар - материал, който се използва при производството на бронирани жилетки и струва над 6000 лева. Предполага се, че снайперистът е знаел за специалното облекло. Именно затова се е целел под кръста на жертвата, като идеята му е била да засегне жизненоважни органи в тази област - пикочен мехур или артерии.
В крайна сметка един от куршумите засегнал уретрата на Златомир Иванов и той бе опериран над 5 часа от специалистите в "Пирогов" Въпреки усилията им уретрата така и не била възстановена. Първоначално лекарите не даваха големи шансове за живота му, но Баретата прескочи трапа.

Реклама

Докато се лекуваше в лечебницата, бившият командос бе под денонощна охрана, тъй като заплахата за живота му е реална, коментираха близки до сочения за наркобос. Сградата на "Пирогов" бе завардена от негова охрана и от допълнителни цивилни и униформени полицаи. Над него денонощно бдяха най-добрите специалисти в хирургията, тъй като състоянието му бе нестабилно. Златомир Иванов прекара над месец в реанимацията. След това бе преместен в травматологията, като лекарите всячески криеха от пациентите и журналистите в коя стая се намира пострадалият.
Според болничните регистри на 5 март Златомир Иванов е бил настанен в Първа хирургия на четвъртия етаж. Санитарите там обаче не са чували за пациент с неговото име.
Тайното изписване на Баретата обаче не означава, че се е излекувал напълно. Командосът ще трябва да постъпи пак за реконструктивна операция. Златомир Иванов сам ще реши къде да си я направи, като не е задължително това да стане в "Пирогов".
В коридорите на "Пирогов" усилено се заговори, че семейството на Иванов е направило и солидно дарение от хиляди левове в знак на благодарност. Смята се, че лечението му е струвало над 20 хиляди евро с консумативите.

Междувременно вече трети месец разследващите не могат да уловят следите на наглия килър, който размаха автомат "Калашников" от таванско помещение на сградата срещу Съдебната палата. Версиите са много, но според ченгетата само Златомир Иванов знае кой го е поръчал. В разпитите пред полицията обаче командосът твърди, че няма идея кой стои зад атентата срещу него.
Докато Баретата лежа в "Пирогов", срещу него бе повдигнато ново обвинение - за ръководене на група за разпространение на дрога в Слънчев бряг, София, Казанлък и Стара Загора. Според спецпрокуратурата Баретата сформирал групата през миналата година, докато е бил под домашен арест по делото срещу първата му организация, наречена Фирмата. Прокурорите тогава съобщиха, че му е повдигнато обвинение, но материалите ще му бъдат предявени, когато здравословното му състояние позволява.

Калина, съпруга на Баретата: Не ме питайте за мъжа ми!

"Не ме питайте нищо за Златко!" Това каза пред "България Днес" Калина, жената на Златомир Иванов-Баретата. Вчера тя отново отиде във фитнеса си Body art Kally на Националния стадион "Васил Левски", за да преподава хийт кардио програм. Тренировката й продължи между 9 и 10 ч., като през това време търпеливо пред входа я изчакваше човек от охраната на Баретата.
Отначало той седеше в черния й джип "Мерцедес GLK", после на няколко пъти реши да се разтъпче и да провери защо поверената му се бави. Минути преди 11 ч. Калина излезе от фитнеса в добро настроение. Тя бе облечена в бял анцуг, носеше сак. С бодигарда й обсъждаха какво да хапнат.
Щом разбра, че си има работа с журналисти, Калина се смути. Тя отказа да коментира състоянието на мъжа си. Вмъкна се в мощния джип, който бе паркиран наблизо, а охранителят подкара мощния автомобил с бясна скорост в посока Спортната палата.

 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама