Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1932064 www.bgdnes.bg

Махат Флоров от ГДБОП

Шефът на ГДБОП Станимир Флоров ще бъде отстранен от длъжност, след като вчера Софийската градска прокуратура започна досъдебно производство срещу него. След направена проверка магистратите са установили, че скандалните документи, получени на електронната поща на прокуратурата, са автентични. Става дума за около 400 страници копия на секретни документи, в които се твърди, че Станимир Флоров е бил разработван два пъти в периода 1998-1999 година и 2002 година.
Според материалите, които бяха изпратени от анонимен подател в прокуратурата и до медиите, пише, че Станимир Флоров заедно с шефа на видинската полиция Васил Василев и техния колега Пламен Цонов са получили по 20 хиляди марки, за да осигурят чадър над наркотрафиканти от арабски произход. Разработката е била с кодово име "Араби".

 В рамките на друга разработка - "Алчния", Станимир Флоров е засечен да комуникира с криминални лица, след което е започнало оперативно дело срещу него, сочат още мистериозните документи. Той е бил разработван с псевдоним Високия, като е бил послушван чрез специално разузнавателно средство "Камчия". Дори кабинетът му е бил опасан с микрофони, твърди се в сканираните материали.
От прокуратурата официално съобщиха, че скандалните документи са идентични с материалите в папките на 4 оперативни дела. "През последните два дни изчаквахме документите от ДАНС, които бяхме изискали в рамките на проверката по анонимния сигнал. На база на тях преценихме, че има данни за започване на досъдебното производство", коментира пред "България Днес" градският прокурор Николай Кокинов.
Това е официалното заключение на експертите, които са правели проверката за истинността на мистериозните материали. В рамките на проверката на експертите изискали от МВР и ДАНС водените срещу Станимир Флоров дела.

Реклама

"От съдържанието на документите в тези оперативни дела, както и от други доказателствени източници е направен извод, че са налице достатъчно данни за извършено от Станимир Флоров престъпление по чл. 302а  - взимане на подкуп в особено големи размери и представляващ особено тежък случай", съобщиха от Софийската градска прокуратура.
Поради това с постановление от 19 април 2013 г. е започнало разследването срещу антимафиот номер 1. То ще се движи от следователи от следствения отдел на Софийската градска прокуратура.

Градският прокурор Николай Кокинов вече е уведомил министъра на вътрешните работи Петя Първанова за започналото разследване. Той дори е предложил срещу Флоров да бъдат предприети и мерки по реда на Закона за МВР, като например да бъде отстранен от длъжност, докато тече разследването. Отношение по темата взе и президентът Росен Плевнелиев, който помоли Първанова да вземе спешни мерки, дори и да включват отстраняване от длъжност. "Моля служебният министър на вътрешните работи да вземе незабавни мерки, включително по Закона за МВР, в подкрепа на действията на прокуратурата, дори ако включват спешно отстраняване от длъжност на шефа на ГДБОП, докато прокуратурата си свърши работата", заяви Плевнелиев. По думите му прокуратурата трябва да бъде подкрепена в усилията й да води разследването. "България Днес" потърси за коментар Станимир Флоров, но той не отговаряше на мобилния си телефон.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама