Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1934447 www.bgdnes.bg

Младен Мутафчийски: Работех за разузнаването. Не съм кредитен милионер

В моя случай оперативната работа беше свързана с разузнаването. Моята работа не беше да клеветя другарчетата си от посолството - както клеветяха в Шесто. Това заяви пред Нова телевизия бизнесменът Младен Мутафчийски, който беше обявен за кредитен милионер, принадлежал към ДС.

Преди време се заговори, че Гоце е клеветял другарчетата си и е преминавал от управление в управление, допълни той.

Реклама

Тайната ми мисия, която след разседлаването на досието не е тайна, беше в Етиопия, заяви бившият агент.

Тогава имаше концепция, че Етиопия е много важна за целия социалистически блок. Тогава СССР смяташе, че държавата е много важна. Етиопия беше единствената държава, която се стремеше да изгражда социалистическа система на управление.

Поставяха ми задачи, които бяха важни и за икономическото развитие на България.

Пак не проявявам интерес да видя досието си, защото ще се разочаровам от някой написани неща, сподели Мутафчийски.

Разказали му, че в досието е пишело, че има уклон към Запада. Твърди се, че Мутафчийски имал и връзки с ЦРУ. С американският сенатор по времето на Буш-старши Джон Тауър се опитвал да вкара в България американска телекомуникационна компания. Мисията им обаче не успяла, тъй като Джон Тауър загинал и Мутафчийски много съжалява заради този неуспех.

От ЦРУ обаче не са му налагали задачи и не са се опитвали да го вербуват. „Не се ми предлагали", категоричен беше Мутафчийски.

Не съм се засегнал, че съм сътрудник на разузнаването, а от това, че съм кредитен милионер. Никога не съм се опитвал да залича досието си. Никога не съм крил, че съм бил от разузнаването, каза още той.

Реклама

Мутафчийски показа и наградата за службата си към ДС - Сребърна звезда.

Избягвам да взимам кредити от български банки, защото условията не са много добри. В Балканбанк и Балканинвест съм бил само в борда. 4 милиона планирах да бъдат изтеглени за „Тератон", на което бях шеф. Беше направено всичко, за да фалира Балкан банка и уволниха шефа Иван Миронов. Той беше превърнат в изкупителна жертва, а после съдът го оправда, разказа Мутафчийски.

Иван Миронов може да разкаже много интересни неща за това как насила фалираха Балканбанк. Аз не съм кредитен милионер, докато аз бях във въпросната фирма, тя си обслужваше кредита от банката. Но нито съм бил човек, който взима решения, нито съм искал да се взима този кредит. Крахът на банковата система беше умишлен, смята Мутафчийски, държавата натискаше трезорите да дават кредити на държавни предприятия и вместо тези пари да се инвестират в производството, те се раздаваха за заплати.

Министърът на промишлеността на Жан Виденов тогава посъветва предприятията да не си връщат кредитите към банките, а закона не даваше право на трезорите да си върнат дадените пари. Така се стигна до фалит на банки, а и изрядните длъжници станаха кредитни милионери.

Фалиралите банки бяха разпродадени на безценица от правителството на Иван Костов - Балканбанк например бе продадена на Емил Кюлев. Имаше разумни предложения, например да се създаде "банка болница", но нищо от това не бе прието.

Никога не съм се нагаждал. Винаги съм търсел възможност да създавам успешен бизнес и работни места. Няма да съдя Комисията по досиетата, завърши той.

Реклама
Реклама
Реклама