Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1934944 www.bgdnes.bg

Кълцат езика на Джохар

Заловеният бостънски атентатор Джохар Царнаев остана без език и не може нищо да разкаже на следователите.

19-годишният чеченец е в тежко състояние и надали ще дочака началото на евентуален процес, съобщават американските медии. Студентът по медицина, който заедно с брат си Тамерлан постави взривовете на маратона в Бостън преди седмица, е прострелян в гърлото. Според АФП не е изключено това да е вследствие от опит за самоубийство в последните мигове, преди да бъде арестуван.

Реклама


Късно вечерта в петък младежът, живеещ в САЩ от 2002 г., бе обграден от полиция и жандармерия в бостънското предградие Уотъртаун. Близо денонощие силите на реда го преследваха, след като Джохар успя да се измъкне от престрелка, в която загина брат му Тамерлан. По-късно стана известно, че 26-годишният Тамерлан е умрял не от куршуми, а е бил прегазен от брат си в опит да се измъкне с крадена кола от засадата на територията на Масачузетския технологичен институт.


Въоръженият и ранен Джохар бе открит под платнището на лодка в частен двор. Собственикът видял кръв и алармирал властите. С помощта на термокамери е установено наличието на човешко същество. Ченгетата пробват да преговарят с атентатора, но той открива огън по тях. Накрая се предава и под засилена охрана е откаран в медицинския център "Бет Израел" в Бостън.

Полицаите не са прочели на Царнаев правата му. Представител на правосъдното министрество обясни, че правителството се е позовало на изключение, позволено в т.нар. правило „Миранда“, когато е налице сериозна заплаха за обществената сигурност.

Бомбаджията вероятно ще бъде подведен под отговорност за масово убийство, което се наказва със смърт. При експлозиите в Бостън загинаха 3-ма души, а над 180 бяха ранени. В Масачузетс няма смъртно наказание, но щатът може да повдигне обвинение за смъртта на полицая, убит от Джохар и брат му в четвъртък. Делото може да се гледа както на щатско, така и на федерално ниво.


Майката на Джохар и Тамерлан обаче не вярва във вината на децата си и смята, че те са натопени от ФБР. Според Зубейдат Царнаева, която живее със съпруга си Анзов в Махачкала, столица на автономната руска република Дагестан, те не биха сторили голямо зло. "По-малкият ми син е израснал в Америка. По-големият порасна у дома, където никога не се е говорело за тероризъм", обясни пред Би Би Си чеченката. Тя все пак признава, че ФБР години наред е следило сина й Тамерлан, който се увличал по исляма.

Американските следователи са изправени пред купища неясни въпроси около двамата. Действали ли са самостоятелно, или са изпълнили чужда поръка? Какво е правил половин година през 2012-а Тамерлан в Кавказ? Били ли са свързани с радикалната джихадитска идеология, при положение че отдавна са в Америка, а семейството им е напуснало родната Чечения преди десетилетия? Работа за анализаторите има още доста.


Американците бъркат Чечения с Чехия

Един от най-ангажираните в цялата шумотевица се оказа чешкият посланик във Вашингтон, комуто се наложи да опровергава десетките грешки за потеклото на Царнаеви. Дипломатът Петер Гандалович пусна специално изявление, в което обясни, че Чечения и Чехия са две съвсем различни републики. Объркването между "чеченски" и "чешки", масово срещано в американските форуми, Гандалович нарече "доста неуместно недоразумение". Други чехи пък се включиха с подигравателни забележки в социалните мрежи, препоръчвайки на американците поне веднъж да отворят учебник по география.

 

Реклама
Реклама
Реклама