Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1982790 www.bgdnes.bg

Съкилийници на Чеци получиха амнезия

Кристина ДИМИТРОВА

Съкилийници на подсъдимия за убийството на Яна Кръстева - Николай Русинов-Чеци, спонтанно забравиха подробности от престоя си зад решетките. Те бяха призовани в процеса за жестокото престъпление, за да се установи дали Чеци има по-особени сексуални предпочитания.
Това се наложи, след като в залата бе разпитан свидетелят по делото Петър Велинов. Последният лежал с Николай Русинов близо 4 месеца в столичния арест на бул. "Г.М. Димитров". На едно от заседанията Велинов разказа, че Чеци четял книги, в които се описвали "некрофилски" сцени. Освен това екзалтирано коментирал, че жените трябва да бъдат душени по време на секс, докато гледал еротични филми. А докато гледал секссцени с насилие в килията, пляскал с ръце.
За да се установи дали свидетелят Велинов говори истината, адвокатът на Чеци Иво Найденов поиска от съдията да бъдат разпитани други съкилийници на клиента му. Сред тях бе и разследваният за подкуп бивш депутат на ГЕРБ Димитър Аврамов, който обаче не се яви в залата, въпреки че е получил призовката си.
Затова пък арестантите Сергей Сечков, Румен Иванов и Валентин Димов спонтанно забравиха дали в килията им е имало телевизор и дали Чеци е чел книги.
Разказите на тримата съкилийници на Чеци тотално се разминаваха. Те бяха категорични, че Чеци не е чел порнографски списания, подмятал се само един брой на "Плейбой".


На предишното заседание Петър Велинов разказа в Софийския градски съд, че докато били в ареста на столичното следствие, Чеци му намекнал, че е убил Яна, след като първоначално отричал. "Глупак съм, че не я закопах", изпуснал се подсъдимият за зверското убийство. Той обяснил на авера си зад решетките, че разследващите стигнали до него по отпечатък върху шише уиски, което забравил на местопрестъплението.
На заседанието вчера се появиха и сестрата на Русинов Ина и баща му Петко. Те категорично отказаха да дават обяснения пред съдя на този етап от процеса.
Разпитана беше и шефката на Чеци Даниела Филипова. Тя описа Русинов като привлекателен, деликатен и любезен човек. Оказа се и че командировъчните листи на Русинов за пътуванията му в чужбина не са били разписвани от нея.
Причината била, че всички служители на фирмата на Филипова се ползвали с достатъчно доверие и заминавали в командировка на своя глава. Така не стана ясно дали след нощта, която е прекарал с Яна, Русинов е напуснал страната заради служебните си задължения, или се е опитал да избяга.
Следващото заседание по делото е на 27 май. Очаква се пледоариите да започнат в края на лятото, след което съдът ще се произнесе за това дали Чеци е убиецът на Яна Кръстева.

Смъртта на Яна

Яна Кръстева е била удушена в нощта на 8 срещу 9 юли 2011 г. Тя отишла в парка в нощта, за да празнува приемането си в Софийския университет. След като се почерпила с приятели край езерото с лилиите, момичето отишло с компания в заведението, известно като "Маймунарника".
Тялото на 28-годишната майсторка на детски играчки бе открито на 10 юли в храстите на Борисовата градина. Чеци признава, че е правил доброволен секс с момичето във фаталната вечер, но твърди, че след това си тръгнал от парка, а тя е била жива. Върху трупа на девойката бяха открити 5 косъма на Чеци и два от неизвестни лица.
За убийството първо бе задържан безработният Пламен Трифонов, който в този период събирал бутилки с майка си в парковете. Междувременно обявен за издирване бе спедиторът Николай Русинов, който се оказа в чужбина.
След като мъжът се върна в България и се предаде, бе разпитан като свидетел по делото. Експертиза в чужбина установи, че космите по трупа са на Чеци. След излизането на резултатите през юли 2012 г. Русинов бе привлечен като обвиняем, а обвиненията срещу Трифонов отпаднаха.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама