Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1983467 www.bgdnes.bg

Мира Янова: Борисов изглежда уморен и изнервен

"ГЕРБ изгуби пункта включително и заради изключително неактивната си кампания. Борисов отсъстваше от медиите повече от месец и когато се появи по телевизията изглеждаше един уморен и изнервен човек. Той допусна кампанията да го извади от релси." Това коментира пред bTV социоложката Мира Янова.


"Тактическа грешка на ГЕРБ беше, че не се явиха в НДК в нощта на изборите. Така те внушават, че са губеща партия", посочи Янова.

Реклама


Тя припомни прогнозата си от 30% на 15% в полза на ГЕРБ и заяви, че по същото време и близък до БСП социолог е имал прогтноза за 28 на 15% в полза на герберите, но автоцензура не му е позволила да я извади на светло.

Математикът Михаил Константинов пък развенча няколко мита, които витаят в пространството в последните дни. "Мит е, че ГЕРБ са имали мнозинство в избирателните комисии.- Напротив - навсякъде са били по-малко и това се случва за първи път, тъй като винаги се натъкмяват нещата така, че управляващите да доминират", заяви Константинов. Той изтъкна, че избирателната активност у нас никак не е малка, а тъкмо обратното - супер висока - около 60%. "Стига глупости са се говорили по тази тема", възкликна той.

"БСП има колосален скок напред и е като през 2005 година", каза още Константинов. Той призова хората да устискат до есента и да спрем да се правим на бутафорни гладиатори на една измислена сцена.

Според Констатинов в момента е постигната една забележителна патова ситуация 120 на 120 за БСП и ДПС срещу Атака и ГЕРБ.

Математикът похвали изборната администрация, която се справила много по-добре от предишни изборни ситуации, а служебният кабинет тихо и без особени истерии си свършил работата, на фона на една предварителна обща истерия.

"ГЕРБ получава 97 мандата, което е почти равно на резултата му от 2009 г., каза още професорът. През 2009 г. истинският резултат на ГЕРБ следваше да бъде 103 мандата. Благодарение на световната глупост на някои т.нар. експерти от БСП, резултатът на ГЕРБ стана 116 и след решение на Конституционния съд - 117. Истинският резултат на ГЕРБ от пропорционалния вот е 103 мандата", добави проф. Константинов. По думите му малко хора знаят това и смятат, че ГЕРБ е загубил 20 мандата.

Реклама

„Всъщност ГЕРБ като влияние в обществото, е загубил 6 мандата, което е забележителен резултат, защото това е партия, която пада от власт след протести, и си запазва резултата", посочи проф. Михаил Константинов.

Той добави още, че БСП през 2009 г. е трябвало да имат 48 мандата. „Поради собствената си глупост, загубиха 8. Така или иначе дори и да бяха имали 48, колкото им се полагаха, сега резултатът е двоен, каза още проф. Константинов.

Реклама
Реклама
Реклама