Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/2006790 www.bgdnes.bg

Съдят богаташ за хапче убиец

Френски доктор богаташ е изправен на съд заради смъртта на над 500 души, ползвали негово лекарство за отслабване.

В Нантер, край Париж, започна делото срещу 91-годишния Жак Сервие, собственик на едноименната фармацевтична компания и един от най-влиятелните предприемачи в републиката. Той е създател на медикамента "Медиатор" - хапче за стопяване на килограми.

Реклама

За близо 35 години от него са продадени 155 млн. опаковки по цял свят и дълго време славата му на чудодейно средство не залязва. Оказва се обаче, че то има много силни странични действия и може да предизвика и смърт.

В края на 2010 и началото на 2011 г. Генералната инспекция по социалните въпроси установява, че "Медиатор" праща в гроба поне 500 души. Започва мащабно разследване, което слага край и на бляскавата дотогава бизнес кариера на Сервие.


Докторът основава фирмата си през 1954 г. и често обича да разказва легендата за бедняк, започнал с производството на рибено масло от черен дроб на моруна. За няколко десетилетия изгражда империя, в която днес работят над 20 хил. души по цял свят. Списание "Форбс" оценява богатството му на 3,8 млрд. евро.

Но зад бляскавата фасада се крият множество тайни, корупция и измами. Според разследване на в. "Нувел обсерватор" предприемачът не споделя нищо дори и с дъщерите си и е обхванат от параноя.

До голяма степен успехът му се дължи на близките отношения с политиката. През 80-те години за Сервие работи като юрисконсулт и бившият президент Никола Саркози.

Реклама
Реклама
Реклама