Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/2006928 www.bgdnes.bg

Нинджи атакуват джамиите в Лондон

Южен Лондон стана арена на сблъсъци между крайнодесни и силите на реда след бруталното убийство на военен от двама ислямисти.

Десетки демонстранти от организацията "Английска защитна лига" излязоха късно вечерта в сряда в крайните квартали на британската столица. Нахлузили маски на лицата си, те атакуваха местна джамия. По храма хвърляха тухли, а с бутилки замеряха и полицаите, изпратени да предотвратят по-големи ексцесии.

Реклама

Освен в Улиуч, където бе заклан войникът, десни екстремисти нападнаха джамии и в графствата Есекс и Кент. Според в. "Таймс" арестувани са двама души, опитали се да нахлуят с ножове в мюсюлманските сгради.

Ужасяващото убийство още държи англичаните в шок. Все още няма официално потвърждение за мотивите на двамата чернокожи, макар в първите часове премиерът Дейвид Камерън да посочи, че става дума за терористичен акт. На видеозаписи се вижда единият от нападателите, който с окървавени ръце и сатър заявява: "Кълнем се във всемогъщия Аллах, че няма да престанем да се борим с вас. Вие и децата ви сте следващите".


Близо 20 минути той и съучастникът му разговарят с няколко очевидци, преди да дойде полицията. В завързалата се престрелка двамата са ранени и са откарани в болница.

Свидетели твърдят, че убийците пристигнали с бясна скорост с автомобил и обезглавили военния насред улицата. Загиналият е служил в близка казарма.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама