Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/4618815 www.bgdnes.bg

Оперираха "проходилата с чудо" Ваня

Бисерка БОРИСОВА

"Проходилата с чудо" през 2013 година Ваня Великова от Стамболийски все още не може да върви сама и е подложена на куп нови операции.

Това сподели пред "България Днес" личната лекарка на Ваня - д-р Даниела Дамаскинова.

"На Ваня бяха направени поне пет операции досега, може и да са повече. Предстоят още. Един от най-добрите специалисти - д-р Янакиев, се е заел с нея. Правят й удължаване на сухожилията, което значително ще облекчи движенията й. След всяка операция следва сериозна рехабилитация. Резултатите са оптимистични", обясни д-р Дамаскинова.

Реклама

"Трудно е да се каже дали след приключване на операциите Ваня ще може да ходи сама. За съжаление при такова сериозно увреждане като нейното (над 90% инвалидност по рождение) с чудеса трудно става. Медиците правят всичко възможно, самата Ваня полага много усилия. Но по-вероятно е след края на медицинските интервенции да може да се придвижва по-лесно с помощни средства. Няма да е прикована към инвалидната количка, както е било допреди две години", допълни лекарката.

Случаят с Ваня разтърси цяла България през лятото на 2013 година. Жени и мъже заплакаха от щастие в храм "Света Троица" в Стамболийски, когато отец Стоян Божурин (известен като Червения поп, тъй като е духовен баща на бившия лидер на БСП Сергей Станишев) поднесе кръста на 30-годишната тогава жена в инвалидна количка и й каза: "Стани и ходи!". Ваня, прикрепвана от близките си, се изправи на крака и мигом всички заговориха за чудо.

Часове по-късно съседи на проходилата започнаха да разказват как "чудото" било предварително "репетирано". Комшийката Янка разказа как Ваня от месеци можела да се изправя на крака - благодарение на сериозни операции в България и Белгия. Цялата истерия съсипа психически проходилата жена и тя спря да разговаря с медиите. Правило, което не нарушава и днес. Според личната й лекарка д-р Даниела Дамаскинова Ваня и близките й вече са наясно, че чудесата са едно, а реалността изисква много усилия и търпение.

"Ваня вече се е успокоила, няма нападки спрямо нея. Всички дълбоко в себе си се надяваме да бъдем зарадвани от някакво чудо. Няма лошо във вярата, но преди това трябва да поработим здраво", обясни личната лекарка.


Отец Стоян: Господ излекува Ваня чрез мен

Самият отец Стоян Божурин е убеден, че чудото с Ваня е истинско.

"Аз нищо не съм направил. Аз съм само един проводник на Господ. Чрез мен Той излекува Ваня", казва отец Стоян. Веднага след като се разшумя около чудото му, Светият синод по нареждане на митрополит Николай започна разследване. В крайна сметка висшият клир реши да не "бърка в огъня" и финтира общественото мнение с витиевато решение: църквата не можела да каже дали е чудо днес, защото чудесата се доказват с векове.

Реклама
Реклама
Реклама