Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/4812648 www.bgdnes.bg

Галактион на косъм от смъртта

Бисерка БОРИСОВА

Дядо Галактион се е разминал на косъм от смъртта, съобщиха за "България Днес" от старозагорската болница.

Владиката бе настанен там, след като бе покосен от тежък инсулт. В момента той се намира в клиниката по неврология на болницата. По думите на директора на здравното заведение доц. Йовчо Йовчев причината за инсулта е тромб, който е запушил артерия в лявата част на мозъка Инсултът не е последствие от катастрофата, която дядо Галактион претърпя преди около половин месец.

Реклама

През 2011 г. митрополитът също е получил инсулт, припомниха пред "България Днес" медиците. Тогава той се разминал сравнително леко, но настоящият е доста по-сериозен. Владиката е с обездвижване на дясната ръка и десния крак. Първите 24 часа били изключително критични. В момента Галактион е контактен, но със затруднения в говора.
"Това, което разбрахме от болницата, е, че състоянието му вече е стабилизирано. Всички се надяваме да започне подобрение. Бог да е с него", коментира говорителката на Светия синод Александра Карамихалева. От болницата в Стара Загора пък увериха, че продължават да правят "всичко възможно", за да се възстанови владиката.

Владиците и свещеници от цялата страна ще се помолят днес за здравето на дядо Галактион, научи "България Днес". Вчера Висшият клир се събра на съвещание. Именно на него ръководството на БПЦ е решило духовниците от цялата страна да се помолят за здравето на дядо Галактион. Днес Софийската света митрополия организира литийно шествие в навечерието на празника, посветен на образа на Божията майка "Достойно Ест" (празникът е на 11 юни, б.а.) По време на шествието миряните ще могат да се помолят и за възстановяването на митрополита пред чудотворната икона на Света Богородица.

Докато духовниците отправят молби за здравето на митрополита, в социалните мрежи коментарите вървят и в друга посока. Според някои не е случайно, че и двата инцидента с дядо Галактион се случват в навечерието на големи християнски празници: сега празника на чудотворната икона "Достойно Ест", а при катастрофата неотдавна - празника на Свети Константин и Елена. "А ако Божият гняв го преследва - заради лютия му нрав, раздадените архонтски титли, материалния комфорт?", питат се миряните по форумите.


Още е с гипс след катастрофата

Само преди седмица митрополит Галактион бе изписан от болницата в Стара Загора, където се възстановяваше след катастрофата на 21 май край Симеоновград. Тогава мерцедесът на владиката се заби в камион при неправилно изпреварване, а той бе хоспитализиран със счупени ребра и лява ръка и мозъчно сътресение. На 31 май владиката бе изписан от болницата с гипсирана ръка. Преди да бъде транспортиран в болницата в Стара Загора, митрополитът престоя няколко часа в хасковската болница. Там той успя да се изпокара с лекарите и да анатемоса журналистите.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама