Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/4980483 www.bgdnes.bg

Изписаха дядо Галактион

Митрополит Галактион е бил изписан преди около две седмици от болница "Лозенец" в София и вече е в дома си в Стара Загора.
Това сподели за "България Днес" проф. Любомир Спасов, шеф на лечебното заведение.
"След като го изписахме, той бе и на рехабилитационен курс в санаториум в Банкя. От нас си тръгна в много подобрено състояние, опитва се да възстановява говора. От тогава до днес не са ми звъняли и предполагам, че продължава да се подобрява. Не е имало нови проблеми", обясни професорът.
Очаква се около 20 септември да има заседание на синода, на което да се реши дали ще се търси нов владика на Старозагорската митрополия. От висшия клир обясниха, че решението ще се вземе на база лекарските експертизи и мнение.
"Оптимист съм, че дядо Галактион ще остане на поста си, защото наистина върви към подобряване. Най-малкото, предполагам, че в синода ще му дадат още отсрочка, преди да вземат крайното решение", коментира по този повод шефът на Правителствена болница.
Източници от Синодалната палата също споделиха, че на споменатото заседание най-вероятно няма да се вземе решение по случая с дядо Галактион. Причината е, че в момента се обмислял и вариант владиката да бъде пратен за операция в Германия. Идеята за това не била на лекарите от болница "Лозенец", а по съвет на наш "известен професор". Интервенцията се оказала доста скъпа. Нито дядо Галактион, нито митрополията в Стара Загора разполагали с такива суми. Обмисляла се идеята да се направи дарителска сметка, ако митрополитът реши да продължи лечението си в чужбина.
Макар и изписан и в подобрено състояние, дядо Галактион в момента все още е с частична парализа и затруден говор. Това прави невъзможно пълноценното му участие в служби и литургии. Свещеници от Старозагорско споделиха, че не смеят да коментират и да питат какво става с владиката.
"Знаем, че митрополитът е в апартамента си, където за него се грижи негова братовчедка. Външни посетители не се допускат, само лекари и най-близки", споделиха отчетата.
Те смятат, че в момента лобита водят война на гърба на владиката.
"Едни пускат слух, че трябва вече да се мисли за нов митрополит. Другите - че вече сам ходи и хока с патериците всички", оплакват се свещениците.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама