Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/5107074 www.bgdnes.bg

Дъщерята на Путин с френска вила за $ 3,7 млн., съпруга на милиардер

Кремъл отрича разследване на Ройтерс за Катерина Тихонова - нямала нищо общо с президента

Ако се съди по публичните финансови декларации на руския президент Владимир Путин, излиза, че най-влиятелният политик в света е човек със скромни средства. През април той обяви доходите си за 2014 г. - 7,65 млн. рубли ($ 119 000). Официално притежава 2 скромни апартамента и дял в паркинг.

Реклама

По-малката му дъщеря Катерина обаче се справя значително по-добре с подкрепата на някои от свръхзаможните приятели на баща си, посочва Ройтерс в разследване.

След като в медиите плъзнаха спекулации относно самоличността на Катерина, високопоставен руски чиновник обявил пред агенцията, че тя използва фамилното име Тихонова. Андрей Акимов, зам.-председател на Газпромбанк, заявил, че е срещал Катерина като малка, но я видял и наскоро и именно въпросната Тихонова е дъщерята на руския президент. Двама висши академични източници - един в Московския държавен университет и един учен с близки контакти там, също потвърдили, че Тихонова е дъщеря на Путин.

Според агенцията по-рано тази година 29-годишната Катерина се представила като съпруга на Кирил Шамалов, син на Николай Шамалов - дългогодишен приятел на президента и главен акционер в банката “Россия”, която според американските власти е личната банка на руския елит.

Съпрузите Кирил и Катерина

притежават

състояние

от $ 2 млрд.

според оценки, предоставени на Ройтерс от финансови анализатори. Това богатство идва главно от публично оповестен дял в голяма компания за газ и нефтохимическа промишленост, който Кирил придобил от Генадий Тимченко - един от най-близките до президента олигарси.

Младата двойка има и крайбрежна вила в Биариц, Франция, която се оценява на $ 3,7 млн. Имотът също е придобит от Кирил чрез Тимченко.

Катерина ръководи редица публично финансирани проекти в Московския държавен университет. Управлява например план за $ 1,7 млрд. за разширяване на кампуса на вуза. Чрез 2 университетски организации тя ръководи проекта “Инопрактика” за спонсориране на млади учени. “Инипорктика” реализира и проекта за иновационния център “Сколково”, сочен като аналог на американската Силициева долина.

Реклама

Тихонова е активна и извън университета. Под това име тя се състезавала като акробатична рокендрол танцьорка. През 2013 г. с партньора си по танци стават пети на световното първенство в Швейцария.

Ройтерс попитал Кремъл дали Катерина Тихонова е дъщеря на Путин и дали е омъжена за Кирил Шамалов. Прессекретарят на Путин Дмитрий Песков отговорил, че няма информация за личния живот, семейното положение, академичните дейности и родословието на въпросната дама.

По-късно Песков опроверга информацията на Ройтерс. Според него зам.-шефът на Газпромбанк Акимов никога

не е казвал, че

Тихонова е

дъщеря на Путин

Твърдението му било приписано.

Катерина избягва общественото внимание, откакто баща ѝ стана президент през 2000 г. Почти нищо не се знаеше за нея, докато руският блогър Олег Кашин не разкри, че използва фамилията Тихонова. Същата тайнственост цари и по отношение на по-голямата дъщеря на Путин - Мария.

Родена през 1985 г., тя учи биология в университета в Санкт Петербург, а после медицина в Московския държавен университет.

Според руски и западни медии Мария е омъжена за холандския бизнесмен Йорит Фасен. Твърди се, че е живяла в Холандия известно време, но това не може да бъде потвърдено безспорно. По-рано тази година Путин заяви, че дъщерите му живеят в Москва, но не даде подробности. Той е разведен със съпругата си Людмила.

Реклама
Реклама
Реклама