Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/6013511 www.bgdnes.bg

Голямата тайна е кой ще е служебен премиер. Знаело се кой няма да е

С първите укази на президента бе назначен

част от екипа му, има още вакантни места

5 съвета ще помагат на Румен Радев да взема решения

Още не се знае кой влиза в тях

Най-голямата тайна в държавата е кой ще е служебният премиер. Нито от екипа на новия президент Румен Радев, нито откъм БСП се появява сигурно име.

По-лесно било да се каже кой няма да бъде.

Голямо

разколебаване

имало около

проф. Огнян

Герджиков

Бившият шеф на парламента се появи в Народното събрание на церемонията по встъпване в длъжност на държавния глава, но това съвсем не означавало, че е получил потвърждение от Радев. Желанието на бившия шеф на БАН проф. Стефан Воденичаров да “служи на държавата” било по-силно от намеренията да го поканят за служебен премиер.

Реклама

Забравете името

и на Богомил

Бонев,

посъветва човек, близък до Радев, запитан има ли шансове бившият вътрешен министър да влезе за кратко в Министерския съвет като наследник на Бойко Борисов. Бонев в момента е изпълнителен директор на Пловдивския панаир, който е собственост на лидера на БСП в Пловдив Георги Гергов,

Румен Радев обаче издаде вчера първите укази за структурата на президентската администрация, правомощията на вицепрезидента Илияна Йотова и за част от президентските секретари и съветници.

Въпреки очакванията, че държавният глава ще ѝ преотстъпи повече задължения, Йотова ще има абсолютно същите правомощия като предшествениците ѝ на поста.

Тя ще може

да помилва,

да дава и възстановява българско гражданство, както и да го отнема, ще може да предоставя убежище. Вицепрезидентката ще има право и да назначава държавни служители, гласи първият указ на Румен Радев.

12 секретари ще има новият държавен глава. Предшественикът му Росен Плевнелиев завърши мандата си с осем секретари. В неделя всичките те са били освободени с укази.

Радев реално ще има двама секретари по външна политика. Освен дипломата Атанас Кръстин, който в понеделник получи поста на секретар по външната политика, президентът ще има и специален сътрудник за подготовката и провеждането на българското председателство на ЕС през 2018 г. На този пост вчера не бе назначен човек, но се очаква да бъде зает от бившата червена депутатка Деница Златева, която бе основен двигател на предизборната кампания на генерала.

Реклама

Радев назначи вчера и двамата си най-близки сътрудници, докато тече мандатът му. Това са главният секретар на администрацията на “Дондуков” 2 и началникът на президентския кабинет. Първият пост се поема от бившия шеф на щаба на Военновъздушните сили полк. Димитър Стоянов.

Двамата с Радев дълги години са работили заедно във ВВС.

Началник на кабинета на президента пък стана журналистът Иво Христов. Преди да влезе в екипа на Радев за предизборната кампания, Христов бе редактор на лявото политическо списание “А-спекто” и водещ по БНТ.

Надя Младенова, която бе българският сътрудник на Илияна Йотова като евродепутат, остава с нея и в президентството като началник на кабинета на вицепрезидента.

Бившата конституционна съдийка и дългогодишен шеф на правния отдел на Народното събрание Емилия Друмева е назначена за секретар по правните въпроси.

Правният екип на новия държавен глава бе попълнен от

един от

най-опитните

експерти по

административно

право доц. д-р

Невянка Кънева

Преподавателката по публична администрация в Техническия университет има над 12 г. стаж във висшата администрация - МС и различни министерства. Кънева е автор на над 10 книги по административно право.

Бившият кмет на с. Труд и член на Националния съвет на БСП Николай Копринков бе назначен от Радев за съветник по вътрешната политика и гражданското общество.

Илия Христозов стана съветник по икономика и инвестиции. И той като Радев е военен пилот, завършил в Долна Митрополия. Двамата са работили заедно в базата в Граф Игнатиево, после и в командването.

Все още незаети стоят постовете на секретарите по сигурност и отбрана, по правни въпроси и антикорупция, по духовност и култура, по регионално развитие, по икономика, по образование, по вътрешната политика и за връзка с медиите. Последният се очаква да бъде зает от журналистката Елена Йончева.

За секретар по регионална политика се коментира името на Цвета Тимева. Тя е инженер и до 2015 г. е работила в Агенция “Пътна инфраструктура” като шеф на дирекция “Изпълнение на проекти по ОПТ и Кохезионния фонд”. В президентството влиза от частния бизнес.

Оттам се очаква да влезе и Георги Александров. Той е собственик и управител на частна фирма за отдаване на коли под наем. Бил е в предизборния щаб на Радев.

Учудващо на

сайта на

президентството

бяха оставени

снимките и

имената на

двама от

секретарите

на Росен

Плевнелиев

Това са секретарят по отбрана ген. Атанас Самандов и правният секретар Наталия Киселова. Според наблюдатели това можело да означава, че ще им бъде предложено да запазят постовете си и при новата администрация.

Радев създаде към администрацията си и 5 съвета, които да му помагат при вземането на позиции по външна политика, сигурност и отбрана, правен съвет, съвет за икономическо и социално развитие, за образование и за духовност и култура.

Лети първо към Брюксел, ще има срещи с всички големи, отива и в НАТО

Междувременно от президентството обявиха официално и първото задгранично пътуване на Румен Радев. Знаково то ще е в Брюксел на 30 и 31 януари.

През първия ден Радев ще има срещи с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни.

На 31 януари пък са разговорите му в централата на НАТО с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Новият президен ще посети и върховното командване на Алианса в Монс, където ще разговаря с генерал Къртис Скапароти - върховен главнокомандващ на Обединените въоръжени сили на НАТО.

Маргарита Попова стана шефка в Стопанската камара

Само ден след като напусна поста си на вицепрезидент с края на мандата на Росен Плевнелиев, Маргарита Попова си намери нова работа.

Тя стана зам.-председател на Българската стопанска камара (БСК), съобщиха официално от организацията. Доскорошното вице ще бъде и главен секретар на една от най-големите работодателски организации. БСК е член на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Заедно с Попова заместник-председатели на камарата са Димитър Бранков, Камен Колев, Петър Денев. Председател на Управителния съвет на камарата е Сашо Дончев, а изпълнителен председател е Божидар Данев.

В камарата Попова ще отговаря за правната инфраструктура, включително и арбитражния съд на БСК.

Попова е юрист, работила е като прокурор, а в първото правителство на ГЕРБ бе правосъден министър.

Решението за новата работа на Маргарита Попова е било взето още преди края на мандата ѝ като вицепрезидент на Росен Плевнелиев. На 19 януари името ѝ е било одобрено от Управителния съвет на БСК. На прощалната пресконференция на Плевнелиев Попова обеща скоро да има нова работа и да съобщи каква ще е тя.

Доскоро се спрягаше и като правосъден министър в служебното правителство на Румен Радев. Освен това имаше очаквания да продължи работа на някакъв специален пост и в новата президентска администрация.

Досегашният главен секретар Петър Денев става зам.-председател на БСК с ресори “Малки и средни предприятия”, “Връзки с университетите” и “Външноикономическо сътрудничество”. За зам. главен секретар е назначен Добри Митрев. Той ще отговаря за контактите с членовете на БСК и за административното обслужване на камарата.

Реклама
Реклама
Реклама