Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7265189 www.bgdnes.bg

Село с вода само за погребения

Спират я веднага след опелото

Дебитът е малък, чакат пролетта в Смочево

Без вода оцелява село в Рила от началото на годината. Живителната течност се пуска само за погребение в горната част на Смочево преди дни, но след това отново е спряна.

За проблема алармираха жители на балканското селце, в което живеят около 150 души. Те са сащисани и гневни, че в XXI век вода в балкана се пуска само за тъжни случаи за няколко часа.

Реклама

"В неделя имаше погребение в махалата и кметицата Василка Николова пусна водата, след това отново я спря", сащисани са хората в Смочево, което попада в община Рила. В този ден без вода останали живеещите в долния край на Смочево.

"От ВиК ходиха до водохващането и казаха, че дебитът е малко. Имам уверението, че скоро ще бъде решен проблемът. Но вероятно ще трябва да изчакаме. Не е приятно, водата е малко, а като я пуснах в горния край за погребението, в долния хората пак нямат. Такова е разположението на нашето село", обясни пред "България Днес" кметският наместник на Смочево Василка Николова.

В самоковското село Поповяне безводие също мъчи местните. Над 90% от домакинствата нямат и капка от живителната течност всяко лято години наред. Според тамошното ВиК аварии няма, но въпреки това водата изчезва.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама