Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7329233 www.bgdnes.bg

Служител на парламента бие жена си пред бебето

П.К. посяга за втори път според съседи

Близки извеждат пострадалата и 9-месечната им дъщеричка от жилището

Служител на парламента е мъжът, който преби жена си през изминалия уикенд, твърдят, съседите му от блока в ж.к. Западен парк. По ирония на съдбата той работи в сградата, към която десетки пострадали жени гледат с надежда да се изковат действащи закони за защита от домашно насилие. Малко преди 8 март - празника на жената, поредна майка попада под градушката от юмруци на любимия си.

Скандалът между мъж на име П.К. и половинката му се разразява след 22 часа в кооперацията им в столичния квартал "Западен парк". Сигнала подава пострадалата на телефон 112, а на място пристигат ченгета, които я извеждат. По време на мелето в апартамента е и 9-месечната им дъщеричка.

Реклама

Случаят е потвърден пред "България Днес" от пресцентъра на МВР едва в понеделник. За инцидента не се съобщава в бюлетините на полицията, макар първоначалната информация да е, че под юмруците на таткото е попаднало и момиченцето.

Проверка е започната и от "Закрила на детето", но повече ще се знае едва "след празниците".

В неделя вуйчото на пострадалата заедно с брат й и техен приятел идват да я приберат от дома на П.К. С нея си тръгва и 9-месечната им дъщеричка.

"Брат й не се качи, тя слезе долу да ги посрещне. След това я изнесоха от жилището", разказват комшиите на П.К., които отдавна мълчат за скандалите. Казват, че служителят на Народното събрание треперел над детенцето си и затова не вярват да е посягал на бебето. Няма такива данни и в полицията.

30-годишната майка, която е от провинцията, е освидетелствана в Трето РПУ и пратена да си върви. На свобода е пуснат и П.К., който нощува 24 часа в ареста.

"Това е втори случай. Преди време пак й посегна и тогава дойде вуйчо й и пак я прибра. Но после тя се върна, сигурно заради детето. Иначе той и нея, и бебето много ги обича. Много им трепери, обаче когато пийне - налита. Лошо пиянство", разкрива съседка от блока.

Друга комшийка потвърждава, че П.К. е вдигал ръка и преди на жена си.

Реклама

"Не й посягаше само докато беше бременна", ужасени разказват съседите, които не смеят да се намесят заради детето.

П.К. се нанася в блока преди 3-4 години, когато купува апартамента. Приятелката му се появява вече бременна миналото лято.

"Когато ги срещам с бебето, то все плаче. И аз му казвам : "Усмихни се, де". И един път баща му ми се сопна, че само на добри хора се усмихвало. Дръпнат си е", разкрива трета комшийка за съседа П.К.

Не е ясно дали 30-годишната майка не е подавала сигнали в полицията при предишните побои. Според комшиите двамата родители се опитвали да скрепят отношенията си, но поради алкохол се стигало отново до ескалация.

"Голяма гюрултия беше в събота. Чухме, че има суматоха в коридора, но не смеем да излезем", обясняват липсата си на реакция срещу насилието възрастните комшии.

Именно пред работното място на П.К. - на стълбите пред парламента, десетки ще се съберат на 8 март, за да поставят прекършени на две цветя като символ на счупения живот на жертвите от домашно насилие. Сред тях ще е и Ваня Министерска, намерила сили да продължи напред заради каузата да се променят законите и механизмите, според които се бранят животите на малтретираните жени и деца. Ваня Министерска загуби дъщеря си Дарина и внучката си - 1-годишното бебе Никол, преди 4 месеца. Те бяха убити от бащата на детето - Викторио Александров, посегнал им след системен тормоз, за който държавата остава глуха.

"4 месеца без тях, 4 месеца никакво действие от страна на държавата. 4 месеца полицията не си върши работата. Какво чакат - да го изкарат луд и да го оставят?! Пожелавам му да го изгризе съвестта за тези две невинни души", написа почернената Ваня Министерска по случай черния повод.

Инициативата "Цвете за Нея" има за цел да припомни за убитите българки и да се даде гласност на 8 искания за реални действия в борбата с насилието. Защото приетите през февруари 2019 година промени в Наказателния кодекс са само "замазване на проблема", категорични са организаторите на инициативата.

Постоянен арест

за бащата със свещника

Районна прокуратура – Варна, настоява за постоянно задържане на бащата, който в петък преби със свещник 14-годишната си дъщеря във Варна. Детето е още в болница с травми в корема, главата и счупен нос. Срещу злия баща е имало и ограничителна заповед и множество жалби. Обвиненията, които към настоящия момент са му повдигнати, са за нарушение на заповед за защита от домашно насилие. Има издадени две заповеди от август и юни 2018 г.

"Другото повдигнато обвинение е свързано със закана за убийство към детето“, обясни говорителят на Районната прокуратура Вяра Алексиева.

Грозят го от две до 10 години затвор.

Бащата е заплашвал с убийство и майката на децата си, като психическият и физическият тормоз над нея продължават и след развода. Въпреки това съдът му разрешава децата да заживеят при него, защото малчуганите го искали.

* Истинските инициали на лицето се пазят в редакцията

Реклама
Реклама
Реклама