Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7371266 www.bgdnes.bg

Не дават пенсия на Ибряма и Йълдъз

Не мога да си платя и водата, ако нямам спестени пари

За толкова години прослава на България не получаваме и лев, казва големият кларнетист

"За толкова години прослава на България няма да взема и лев от държавата пенсия. И това е, защото навремето музикантите работехме в "Концертна дирекция", но казаха, че архивите не ги броят. Дано да се сети някой да ми даде една пенсийка някак за заслуги и на мен като на други артисти и музиканти. Да не би да не съм заслужил."

Реклама

Тези тъжни думи са на големия ни кларнетист Иво Папазов-Ибряма. На 16 февруари той навърши 67 години. И, разбира се, няма да получи нищо от държавата.

"Какво да ви кажа, толкова дадох за тази страна, толкова световни сцени покорихме - и аз, и Йълдъз Ибрахимова. Не искам да звучи сякаш се оплаквам, ние с нея сме набори, но и тя също няма да получи пенсия от България. Йалдъз ще вземе от Турция, защото беше женена за един политик, много хубав човек и е уважавана от турското правителство", обяснява ситуацията, в която се намира музикантът, и допълва: "В чужбина не вярват, че ние нямаме пенсии. Миналата година в Турция с моя оркестър и с Йълдъз Ибрахимова бяхме с техния детски симфоничен оркестър на концерт за 19 май, рождения ден на Кемал Ататюрк. И един от техните големи хора, май министър беше, ме попита: "Нещо получавате ли от България?", викам: "Нищо не получавам". "Ама вие, казва, сте съкровището на България, как не получавате? Ние тук помагаме на нашите музиканти. Ето например този възрастен перкусионист тук го направихме държавен артист и си получава пари, за да има с какво да живее". Така се прави", смята Ибряма.

Музикантът не обича да го съжаляват, но е наясно, че е платил висока цена, за да е това, което е в момента. "Труден ми е бил животът. Първо не можах да си изживея детството като хората. Аз съм от музикантско семейство, дядо ми беше зурнаджия, татко свиреше, братята ми също бяха добри на саксофон и ударни. Цял живот свирех, няма почивка - събота, неделя, постоянно, ходех на музикална школа, никога не съм имал време за спорт или футбол. И сега продължавам да работят, не спирам. Кой ще ми гледа семейството", споделя музикантът.

Макар че няколко пъти предлагат на Иво Папазов да се махне от България, той продължава да твърди, че тук са неговите корени и голямата му любов към природата на страната ни.

"35 години чакам да се оправи тази страна. Навремето бях оптимист, вече не мога да бъда. Става по-лошо, децата ни заминават за чужбина, изтървахме си младите. Станахме държава на пенсионерите. А можех да живея навсякъде още по времето на Тодор Живков. Още тогава имах възможност да замина като политически емигрант. Но направих къща, всеки ден вземах по една заплата, имах работа и бях доволен. А сега хората живеят с 200 лева на месец. Жена ми взема 125 лева пенсия, представяте ли си? Не мога да си платя водата, ако нямам някой лев спестен за черни дни. Но това е положението. Добре, че продължавам да свиря по сватби, а и тях вече почти ги няма. Хората нямат пари, не се женят", казва музикантът, който и в момента продължава да се грижи за двамата си синове, които учат висше образование.

Големият кларнетист, който превърна традиционната сватбарска музика в джаз феномен и прослави България по света, стана популярен с оркестър "Тракия", основан през 1987 г. В края на 80-те успява да подпише договор с британската звукозаписна компания Hannibal Records, с която издава два албума със смесица от джаз, тракийска народна музика, цигански и турски ритми. След 1989 г. Ибряма започва да свири по цял свят с най-добрите джазмени, печели престижни международни отличия и възторжени отзиви от световната музикална критика. Дългогодишен член е на оркестър "Тракия" заедно с жена си - певицата Мария Карафезиева. От години семейството живее в старозагорското село Богомилово.

Реклама

"Не знам дали помъдрявам и какво е това да се чувстваш различно от друг път, но нещо напоследък съм станал много жалостив. Всяко нещо ми е мило, даже и на лов не ходя. За риба да ида - хващам и я пускам. Сигурно е от възрастта", смее се Ибряма.

Мениджърът на "Пинк Флойд" ще му издаде албум

Иво Папазов и неговият оркестър "Тракия" стягат куфарите за германския град Дармщат, където този месец ще участват в музикален фестивал. През тази година се очаква да излезе и техен нов албум. Той е записан още през миналото лято, но продуцентът Джо Бойд, който е и дългогодишен мениджър на "Пинк Флойд", изчаквал най-подходящия момент, за да го пусне на световния пазар. Ибряма и неговият оркестър не са издавали албум от 2006 г., когато излезе "Полетът на сокола".

Реклама
Реклама
Реклама