Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7436675 www.bgdnes.bg

Милчо Левиев: Волен Сидеров е добър барабанист

Джаз музикантът танцува и свири на премиерата на книгата си

Не бъркайте изкуството с политиката, каза виртуозът на клавишите

"Волен Сидеров е добър барабанист. (Смях в залата.) Не се шегувам. Свири много по-добре на барабани, отколкото Бил Клинтън на саксофон. Един друг президент - Ричард Никсън - изсвири на рождения ден на Дюк Елингтън Happy Birthday със страхотни джазови акорди. Това не ме накара да го заобичам като политик. Така че не бъркайте двете неща. Някой главанак не е толкова главанак, колкото си мислим, че е. Иначе дали е лош човек? Не мисля, че един много лош човек ще свири джаз. Можете ли да си представите Адолф Хитлер като джаз барабанист? Или Йоско Сталин? А Сидеров свири човекът, и то добре. Това е най-трудният инструмент - четирите крайника свирят различни неща."

Това каза големият Милчо Левиев, който представи биографичната си книга "Артистът не е самотен остров" в НДК преди ден. Представянето на творбата на Владимир Гаджев, в която виртуозният музикант е главен герой, изобщо не премина по план. Когато някъде присъства Милчо Левиев, никой не може да е сигурен в каква посока ще поведе събитието. Така е в джаза, не може без импровизации. През цялото време музикантът танцуваше, отпиваше от чашата с вода, после сядаше, правеше забележка на младите музиканти, а след това флиртуваше с публиката.

"Игор Стравински е лакей на империализма - започна Левиев и веднага уточни за по-младите в публиката, че това е цитат на Тихон Хренников. - Тихон е мъртъв и добре, че умря! Аз имам черен хумор. Той беше председател на Съюза на композиторите по съветско време - и след съветско време. Покойникът не беше добър композитор - както каза Остап Бендер на погребението на Паниковски: "Покойникът не беше добър човек", засмя се Левиев, а публиката топло го посрещна с аплодисменти. Според него най-големият проблем на човечеството днес е, че не може да се разбира. "А аз съм избрал езика на музиката. Звучи малко смешно да се опитвам да разказвам с думи нещо, което вече съм го казал с музика", сподели още прочутият музикант Милчо Левиев.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама