Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7437284 www.bgdnes.bg

Джурасик парк във Вършец

Зверовете ще обитават африканска савана 

Реставрират видове отпреди 2,2 млн. години 

Джурасик парк с огромни зверове и птици вдигат във Вършец.

Динозаври, мегантереон (хищник, подобен на саблезъб тигър), гигантски гепард, мечки, лисици и рисове са само част от реставрираните видове. Най-внушителните представители на праисторическата фауна ще бъдат разположени в гора, подобна на африканска савана, каквато е имало и край курортния град преди 2,2 млн. години.

Идеята тръгва от уникално палеолитно находище, открито недалеч от Вършец. В затрупана пещера научни работници намират кости, по които възстановяват облика на древни животни и птици, обитавали района. Той е известен още през 90-те години на миналия век. Открит е от художника Мариан Марков и веднага е изследван от Националния природонаучен музей и тогавашния Институт по зоология при БАН.

Реклама

"Това удивително място се намира на 7 км от града в землището на с. Долно Озирово. Самото находище първоначално изглеждаше доста прозаично и с нищо не издаваше своето грандиозно значение за световната наука. През 2004 г. успяхме да "слезем" до повече от 2 м. При всеки удар с чука и длетото се чуваше злокобно кънтене - сигурен знак за наличието на голяма кухина отдолу", разказва проф. Златозар Боев от БАН, който е участвал в разкопките.

Учените установяват останки от 140 древни гръбначни животни, 8 вида влечуги и земноводни, 74 вида птици, 37 вида дребни и 21 вида едри бозайници. Събрани са 1700 костни останки от птици и 1000 останки от едри бозайници. Находището е единствено в Европа по брой намерени видове гръбначни животни на тази възраст.

Тази даденост дава мотиви на общината да изгради палеонтологичния парк. Той ще бъде разположен в Боровия парк на града върху площ от 10 дка. В него ще бъде пресъздадена природната обстановка от времето на намерените фосили, както и по-атрактивните видове гръбначни животни, известни от находището. Паркът ще посреща посетители с информационен център и музейна експозиция. В нея гостите ще видят фосилни останки, отливки от черепи, скелети на животни от района. В информационния център ще бъде представена историята на находището с много информация за откриването и животните. Скулптурните реставрации ще бъдат направени от художници и палеозоолози със стремеж за научна достоверност.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама