Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/7613119 www.bgdnes.bg

Талант събра дядо Добри и Ботев

Произведения на Станислав Трифонов-Насимо красят фасади по целия свят

Знаете ли какво е общото между дядо Добри, Вазов, Левски, Ботев, Вапцаров? Освен че са бележити и незабравими българи, всички те оживяват в наши дни от страхотния талант на един художник, майстор на графитите - Станислав Трифонов-Насимо.

Преди броени дни от Централна гара София към Бургас се отправи изрисуваният от Насимо локомотив. Така, след като твори върху десетки сгради у нас и по света, Станислав създава поредния си шедьовър, този път като своеобразна, пътуваща експозиция по релсите на страната.

Реклама

Проектът е иновативна идея с послание към графити-артистите, че контролираното рисуване може да има красив краен резултат, зареден със смисъл. В изображенията на артлокомотива са преплетени освен изображения, пряко свързани с железницата, така и символи, обвързани с историята и културата ни. Сред тях е лъвът, като национален символ, за който Трифонов споделя, че желае да напомня на хората за силата и потенциала, който притежава българинът. По машината са изобразени още и графични знаци от глаголицата.

Хиляди нашенци поне веднъж на седмица минават покрай някой от уникалните графити на стрийт артхудожника. Сред най-известните от тях са освен тези на дядо Добри, Вазов, Левски, Ботев, Вапцаров, така и "Българката с хляба", "Възкресението", "Даването". Редица стенописи са пръснати и из прочутия артистичен пловдивски квартал "Капана", където Насимо е ежегодно канен да зарежда атмосферата с философската символика и смисъл на своите изображения.

Творческият потенциал и всеотдайност на изкуството отвеждат артиста извън границите на България. Негови произведения красят фасади в Канада, Америка, различни европейски държави и дори далечна Индия.

Именно в своята духовна "родина", както определя Индия Станислав, той виси на паянтово скеле в продължение на месец, воден единствено от идеята, че изкуството е висша добродетел, която води човека към благородство.

Станислав преминава през целия път на графити изкуството. От вандалските "бомби", както се наричат на стрийт артезика нощните похищения по сгради и влакове, до "легалите", които имат чисто естетическа и художествена стойност.

Насимо започва да рисува мащабни графити през 1995 г. Първите си опити нарича "драсване".

"Четката му измина пътя от "драскането" до изкуството по съвсем естествен път. Той самият израстна духовно през това време и темите му красноречиво доказват това!", казват родни критици за художника. Творбите му са изпълнени с духовни послания, като образите са алюзии към вечните добродетели като мир, любов, смирение, надежда.

Реклама
Реклама
Реклама