Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8146660 www.bgdnes.bg

Кокаинът в "Слатина" по схемите на Брендо

Спецченгета имат любопитна версия

Пет пратки за Огнян Асенов съвпадат с канали на Евелин Банев

Сянката на Евелин Банев-Брендо изплува покрай аферата със заловените 500 кг кокаин, скрити в кашони от цитрусови плодове. Оказва се, че един от получателите на нарколимоните е реализирал няколко подобни сделки с Украйна, а подробностите учудващо съвпадат с подобни схеми, разработени в миналото от Брендо, разкриха пред "България Днес" криминалисти.
Огромната пратка дрога бе открита в края на миналата седмица при претърсване на складове в столичната зеленчукова борса "Слатина" и Ихтиман. Наркотикът е импрегниран в 6700 кашона с лимони. Това позволява чрез серия прости манипулации той да бъде извлечен от картона. Първоначалните анализи сочат, че във всеки кашон има по около 80-100 грама с изключително висока чистота, обви шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов. Според изчисления на криминалисти пратката с половин тон кокаин е с пазарна цена над 22 млн. евро.
Самата пратка е с произход Колумбия. Оперативна информация сочи, че кашоните с лимони пристигат от Южна Америка с кораб до пристанище на Солун. От там се претоварват на камиони и откарват до складове на фирмите "Екотерма" и "Фрут Трейд 01-БГ", обявиха антимафиоти. Техните собственици - бившият митнически шеф Красимир Керемедчийски и роденият във Видин Огнян Асенов, моментално са задържани, а в неделя спецсъдът ги остави за постоянно в ареста.
По време на мярката стана ясно, че пратката с кокаин е част от действащ отдавна канал. Криминалисти подозират, че гръцкото пристанище е ползвано за първи път, а предишните партиди пристигат директно с кораби във Варна и Бургас. Заради факта, че всеки товар от Южна Америка попада в графата рискови и се проверява щателно, каналджиите първо пращат плодовете до друго европейско пристанище, обясняват запознати.
Проверка на "България Днес" в украинските пристанищни регистри показа, че фирмата на Огнян Асенов "Фрут Трейд 01-БГ" е осъществила минимум пет сделки за внос на цитрусови плодове от украинското пристанище Одеса за последните две години. Самият видинчанин според криминалисти има профила на подставено лице. Неговата задача е да се води собственик на фирмите вносители, а босовете да стоят в сянка.
По същата схема доскоро действаха и каналите за кокаин на Евелин Банев-Брендо, припомнят спецченгета. След продължило години наред съвместно разследване на криминалисти от Румъния, Украйна, България и Италия бе разплетена една от схемите на Банев. Събраните доказателства сочеха, че следите на пристигащия от Южна Америка кокаин са се размивали чрез серия сделки за препродажба на официалния товар, който многократно преминава през пристанищата на Солун и Одеса.
При операцията Евелин Банев е подмамен да се срещне с румънски полицай под прикритие. Двамата договарят доставката на 50 кг кокаин, което става повод и за издадената присъда на Брендо от съд в Букурещ.
Криминалисти подозират, че това не спира трафика по създадените от нашенецът канали. Твърди се, че изплувалите от морето край Шабла пакети с десетки килограми кокаин миналата пролет са част от тази схема.

Тровят митничар, разплел схемата

Основна заслуга за разплитане каналите на Брендо има румънският митничар Спиридон Джордже. През 2010 г. той е внедрен в организацията на Банев и бързо се издига на висока позиция. Благодарение на подадената от него информация в пристанище Одеса е заловена пратка от 1,2 тона кокаин, скрит в стари пещи за топене. Следващия един месец са заловени и още две доставки на дрога.
Твърди се, че провалът осветява ролята на румънеца Джордже и той мистериозно почива. Трупът на 49-годишния румънец е открит край село Българево след среща с човек на Брендо. Последвалата аутопсия показва, че Спиридон е умъртвен с миша отрова, сипана в натурален сок.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама