Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8572987 www.bgdnes.bg

Актьорът звезда в Испания Филип Григоров: Отказах на Антонио Бандерас да снимам с него в „Пикасо“

„Отказах на голямата звезда Антонио Бандерас да снимам с него във филма „Пикасо“, който вече излъчиха. Заснехме едно видео за кастинг и от над 100 човека избраха мен. На него бях руски полицай, който е в контакт с него, но аз предпочетох да не участвам в лентата. Вярно е, че загубих 20 000 евро, а комисионната, която моят импресарио щеше да вземе бе 4 000 евро. Много спорихме с нея, тя е жена, една от най-добрите в бранша, но аз си имах причина. Ще я спомена в книгата, която в момента пиша, още не е дошло времето“. Това сподели пред „България Днес“ българският актьор Филип Григоров, който стана изключително популярен в Испания и навсякъде е посрещан с бурни овации. Нашенецът, който днес става на 48 г., в момента е в България по тъжен повод, но смята известно време да прекара в родината. „Върнах се преди карантината, тъй като майка ми почина. Сега съм като студент току-що завършил НАТФИЗ, който си търси мястото. Искам да остана тук поне година, дал съм си този срок, като разбира се, ходя на снимки за различни продукции, когато ме повика импресариото“, обясни Филип, който вече може да си позволи да не ходи от кастинг на кастинг, а да избира само хитови ленти с помощта на консултанта си. „Радва ме, че стигнах това ниво. Беше с къртовски труд и работа от сутрин до вечер. Бил съм охрана, товарач, момче за всичко, таксиметров шофьор, какво ли не в Испания. Един ден понеже бях доста силен физически, реших да пробвам като статист. Взимах добри пари, играех хора от източния блок. Харесаха ме за роля на мутра още в началото и понеже не говорех добре езика, това беше предимството ми. От над 200 човека, избраха мен. Така се започна.

След това се записах в най-добрата испанска школа – на Кристина Рота и четири години учих „Актьорско майсторство“ там“, разказва Григоров. Именно там той се среща с големите испански звезди – Пенелопе Круз и сестра й, Хавиер Бардем, познатият ни екранен образ на Хави от „Синьо лято“, Марио Касас, режисьорът Алекс де Ла Иглесия, известната Аура Гаридо Санчес. „В Испания имат трима големи това са – Алмодовар, Алекс де Ла Иглесия и Албенабар. Първият българин съм избран да снима с един от тях и това много ме радва. След като изиграх първата си роля, продуцентката на „Щурите съседи“, което тук се нарича „Добрите съседи“ и го дават по Би Ти Ви ме гледала и ме хареса. Взе ме да играя в него без кастинг и това отвори вратите на голямото кино за мен“, смята Филип, за който след това валят роля след роля и то все в касови продукции. „Сега искам да си пробвам късмета в България. Много харесвам режисьорите Виктор Божинов, Стефан Командарев и Николай Волев, Влади Въргала. С Въргала дори снимахме, но нещата не се получиха“, разказва българинът. Само преди дни той отново е бил в Испания, за да влезе в ролята на руски генерал, който изпраща Валентина Терешкова в космоса. На въпроса кой него го изпраща сред звездите, Григоров е категоричен: „Никога не съм се продавал, за да успея. Имах случка, която доста ме разтърси. Като бях охрана, гостувах в един бар на приятел бодигард. Там се събираха всички големи испански звезди. Попаднах на главния стилист на Педро Алмодовар, който през цялото време ходеше след мен и ме сваляше. Обясних му културно, че не си падам по мъже, а той троснато: „Тогава няма да станеш „момче на Алмодовар“, няма да ти помогна да вземеш роля“, смее се Филип.

Реклама

За живота на зеленоокият красавец може да се напише сценарий за филм, който постоянно се променя. „Животът в детски дом ме кали много. Баща ми бе емигрант, майка ми работеше на смени и трудно можеше да се справи с мен. Оставиха ме в дом. Там бързо пораснах. Помня една случка – баща ме даваше за пример на детето си, че нямам родители и то трябва да оцени фактът, че при него е друго. Купи му сладолед. И на мен толкова ми ядеше, но този човек не се сети да ми купи, а беше левче. Тогава видях, че има пунктове за събиране на бутилки и почнах да ровя и да ги продавам. Така сам правих една заплата само от това. Сам се измъквах. След това дойде спортното училище, приеха ме, станах добър джудист. И там се развих до най-високото ниво. Това кали характера ми“, разказва Григоров. За своя грешка в живота той определя само разпадането на брака си. „Не ми се говори на тази тема.

Имам син, заради когото се върнах у нас, както и заради майка си. В деня на развода с жена ми си купих билета за Испания. За мен това беше дъното. С днешна дата искам да работя тук, да съм по-близо до момчето. Само майка ми и то ме държат тук. Иначе имам предложение да замина за Майорка и това ще се случи, ако тук не ми се получат нещата. Там ще преподавам в школа по актьорско майсторство“, разкрива плановете си талантливият актьор.
Един от най-щастливите мигове на Филип е безспорно срещата с Хосе Луис Родригес Сапатеро – испанският политик и член на социалистите, бивш министър-председател на страната, избиран два мандата поред. „Мога да кажа, че Сапатеро ме направи известен. Виждали сме се, той се ококори като ме погледна, представиха ме негови привърженици на една среща. На нея бях в костюм на последния ред, а той говореше от трибуната. Хората се обръщаха назад, като мислеха, че съм официалният му двойник. После той ми махна с жест да се обадя в пресцентъра му и да говорим. Аз обаче не го направих. Все отлагах, но не съжалявам. Сигурен съм, че рано или късно ще се видим“.
С днешна дата голямото събитие, което очаква нашенецът е театрална постановка с български режисьор, която ще се играе в Испания с голяма тяхна звезда. „Не мога да кажа подробности, подготвяме я в момента, но мога да кажа, че на нея ще присъстват като зрители Алмодовар, Хавиер Бардем, Пенелопе Круз, Антонио Бандерас и най-големите испански звезди. Изключително се вълнувам“, въодушевява се Григоров. Колкото до жените в живота си, той е категоричен, че залага на българката. „Такава си търся в момента. Работил съм с изключителни момичета – Виктория Абрил, Лидия Бош, Елена Аная. Последната се снима в момента във филм на Уди Алън. Невероятни жени са испанките, но аз предпочитам нашите момичета. Има нещо в тях, което ме възхищава“, споделя най-успелият български актьор на Иберийския полуостров.

Реклама
Реклама