Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9907936 www.bgdnes.bg

Село си взе танк

Бойната машина ще помага при бедствия през зимата 

Танк ще помага на жителите на русенското село Екзарх Йосиф.

Местната управа взема бойната машина, за да стане част от експозицията от ретро возила, която представят в населеното място. Но когато научават, че танкът е годен и в движение, решават, че ще го ползват през зимните месеци, когато има бедствено положение. Селото е разположено в Дунавската равнина, където често се образуват огромни преспи заради снегонавявания и понякога местните хора буквално са откъснати от света. С бойната машина това вече няма да е проблем, тъй като ще може да разчиства пътищата в района и да се придвижва през труднопроходими терени.

Инициативата идва от кмета на Екзарх Йосиф - Илия Данев, който научава, че от Гражданска защита се готвят да бракуват бойната машина. Военното министерство му съдейства и танкът се оказва в русенското село.

Реклама

"Две седмици след като го доставихме, го запалихме и той тръгна. Има и една история, свързана с него. В една тежка зима преди 20 години аз бях свидетел, се наложи с този същия влекач да се помогне на една родилка от село Батин. Тя беше транспортирана до Русе и роди момченце, което днес е вече младеж", връща лентата назад Данев във видео, разпространено в социалните мрежи.

В ретро парка в Екзарх Йосиф могат да бъдат видени и други интересни превозни средства, макар и да не са в такова бойно снаряжение. Първи е доставен "Запорожец", който е сглобен преди повече от половин век - 1956 година. След това местата започват да се запълват с "Трабант", който по думи на кмета е в отлично състояние и веднага може да тръгне, и "Москвич" и "Варшава". Данев си е поставил за цел да осигури и "Волга", но танкът засега си остава най-голямата атракция.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама