Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9999461 www.bgdnes.bg

Фитнес кралицата на света Анита Маркова: 1,5 г. след раждането станах шампион

На 41-ия ден отново се връщам в залата

КОЯ Е ТЯ

Анита Маркова е фитнес кралицата на света. През август 2019 г. брюнетката грабна приза "Фитнес Дива" на световно първенство, проведено на Бахамските острови. Нашето момиче пребори конкуренцията на 40 фитнес модели от цял свят, а отличието й бе присъдено от световната организация за фитнес и модни модели WBFF. Преди броени дни Анита роди дъщеричка. Има и момче на 5 години. Как световната шампионка се справя с две деца, домакинство, работа и международни състезания и титли - четете в следващите редове.

- Честита радост! Как се справяте вкъщи?

- Като цяло добре. Второто ми детенце е по-кротичко от първото, което ми е в голям плюс. Започнаха колики, което е нормално. Нося го, гушкам го, давам му много любов и нещата се нормализират. Отдадена съм и на двете си деца сега. По-сложно е, но вече имам опит с първото и това ми помага да се справям, да съм по-уверена и не толкова стресирана. Докато кърмя малката или спи на мен, аз се грижа за поддържането на работните ангажименти онлайн. Второто дете ми дава още по-голям тласък и мотивация да продължавам да правя моите неща.

Реклама

- Коронакризата повлия ли ви?

- През цялата ми бременност бях вкъщи със сина ми, тъй като затвориха детските градини. Тогава се усложниха много нещата, но пък това ми даде още по-голям опит. Сякаш всяка една трудност ме мотивира да се раздавам още повече. Най-важното е една жена да бъде спокойна и уверена, че е тръгнала по правилния път. Когато слуша сърцето си и го следва, нещата се получават от само себе си. Трудни моменти винаги има, особено с малко дете, а после и още едно. Но с вяра в себе си и мобилизация - смело напред! Най-основното е човек да не подражава на някой друг и да не прави нещо, защото е модерно и друг го е направил.

- Нормално или със секцио родихте?

- И двете си деца родих нормално. Този път дори надминах себе си. Случиха ми се нещата точно както ги исках. Без стимуланти, системи и упойки. Даже ме шиха без упойка. Сложиха бебето ми на мен, както бях казала, че искам. Направиха отворено прерязване на пъпната връв. Всички тези неща, които исках да изживея, се случиха този път.

- Колко време продължи раждането?

- 12 часа. В сравнение с появата на бял свят на сина ми, която продължи три дни, сега ми се стори доста по-бързо и леко.

- Как върви възстановяването?

- На третия час станах от леглото, а на втория ден вече нищо не усещах. Много по-бързо от първия, когато бях с упойки и системи. Отдавам го, на първо място, на психологическата ми нагласа, че всичко ще бъде прекрасно. И, второ, че родих нормално, без допълнителни стимулации. Кърмя всеки ден малката. А младите майки трябва да знаят, че се отслабва по време на кърмене.

- Това е доста важна тема за тях.

- Да. Много често получавам такъв въпрос и заявки, че пълнеят, докато кърмят. Точно обратното. Точно тогава майките горят много калории и това спомага за отслабването и по-бързото прибиране на корема.

Реклама

- Кога обмисляте завръщане към тренировките?

- Все още се пазя. Аз съм привърженичка на тезата, че първите 40 дни трябва да съм максимално съсредоточена върху бебето и не мисля за тренировки. Но на 41-ия ден съм в залата и започвам тренировки, както се случи след раждането на сина ми. Тогава започнах по 10 минути на ден 3-4 пъти в седмицата. Постепенно започнах да увеличавам времето, така че и сега ще бъде така най-вероятно.

- Сама ли се грижите за децата?

- Майка ми е при мен, което е голяма помощ. В началото е много трудно. Тя поема по-голямата част от грижите за сина ми, за да мога аз максимално да се отдам на дъщеричката.

- Синът как приема появата на сестричката си?

- Той е най-развълнуваният батко на света. Още по време на бременността ми той не спираше да й говори на коремчето. Когато е разбрал, че се е родила, се е разплакал. Като голям и осъзнат човек, въпреки че е на 5 години. С такова голямо вълнение чакаше появата й, а сега е толкова грижовен, помага ми, изхвърля памперси, милва я, маже я с кремче по крачетата.

- Имате ли хъс отново да атакувате спортни върхове?

- Не ми е минала тази идея. Не е умряла страстта към нови постижения. Аз съм спортна натура от дете и със сигурност ще тренирам. Доколкото се познавам, хъсът и амбицията ще надделеят. Много по-балансирана и улегнала съм вече. Този период го усещам като един рестарт. Имах нужда от него, да забавя малко темпото, да обърна повече време на семейството ми. Като цяло се наслаждавам много повече на второто майчинство от първото. Като млада майка ми беше пълен хаос в главата, докато сега, след живота на педал, се рестартирам.

- Как се справяте със съня?

- Един час нощем и около два сутринта. Общо около 3 часа на денонощие.

- След колко време, като родихте сина си, станахте европейски шампион?

- Около година и половина. Преди това кърмих година и три месеца. След като спрях, минах подготовка три месеца и извоювах титлата.

- Значи към края на 2022-ра да очакваме ново върхово постижение?

- Запалваш искрицата и ме подготвяш (смее се). Имам едно специално послание към бабите - да не оставят децата и да им помагат в такива трудни моменти. А към младите жени - въобще да не се фокусират върху формата по време на бременността и да се осмеляват да раждат деца, защото това е най-големият смисъл. А след това да не се безпокоят как ще си върнат формата и какво ще се случи. С правилните действия, всички знаем, че със спортуване и много позитивизъм нещата се получават.

Реклама
Реклама
Реклама