Реклама
https://m.bgdnes.bg/da-pomognem/article/13569671 www.bgdnes.bg

Отец Иван преживя инсулт

Отново успя да се пребори за живота си 

Пет дни лежи в болница, вече се възстановява в приюта си 

Отец Иван е преживял инсулт около коледните празници, научи "България Днес".

Добрият духовник, който се грижи за стотици хора в затруднено положение, се е почувствал зле и е бил приет в болница. Лекарите са успели да стабилизират състоянието му и след 5 дни отец Иван е изписан за домашно лечение.

"Инсултът, който дядо Иван прекара, не беше от най-тежките. За щастие се възстановява бързо. Говорът и мисълта му не са засегнати, така че всички сме обнадеждени, че този инцидент няма да окаже лошо влияние върху здравословното му състояние", разказаха пред вестника хора от обкръжението на живия светец с голямо сърце.

Реклама

Първоначално отчето е настанен в приюта в софийското село Нови хан, но сам настоява да замине за Якимово (Монтанско). Там дядо Иван се чувствал по-добре и към днешна дата живее във втория приют. Понякога не отговаря с дни на мобилния си телефон, но близките му хора са категорични, че се чувства стабилно.

Наскоро синът на свещеника - отец Григорий, потвърди, че духовникът е в добро състояние. "Имаше здравословни проблеми, но вече е по-добре. Преместихме го от Коняво в приюта в Нови хан, за да се грижат по-добре за него и да бъде под наблюдение. Там ще му е много по-топло през зимата. Благодаря за интереса към него, добре се чувства", коментира с няколко думи Григорий.

"Вече съм на 77 години и само дядо Боже ще реши колко ще живея. Обещал съм си да стигна до 100 години, но да видим какво ще се случи. Като за годините ми съм направо отлично. Единственото неприятно е, че ходя бавно и бързо се изморявам, но това не ме плаши", обича да казва с усмивка добрият старец, който се грижи стотици хора да имат храна и покрив над главата си.

През последните години на отец Иван му се струпаха много проблеми.

Един от най-тежките моменти беше през 2014 г., когато катастрофира между пловдивското село Цалапица и град Съединение. След инцидента свещеникът беше с травма на главата, гръдния кош, счупена на две места бедрена кост на десния крак и тежък проблем на меките тъкани на подбедрицата. Месеци отне, докато духовникът се възстанови и да може да ходи самостоятелно.

След това на няколко пъти влизаше в болница, след като му откриха диабет. Припадна по време на летен лагер, както и му се появиха усложнения с кръвното налягане.

Реклама

Стресът също сериозно тормози отец Иван, тъй като постоянно мисли за финансовото състояние на приютите си. "Лекарите все ми казват, че трябва да ходя на прегледи, но заради ангажименти отлагам. Докторите ми споделят и, че сърцето ми е отслабнало. Забраниха ми да пътувам и ми казаха да не се претоварвам. Като цяло слушам докторите и вярвам, че скоро ще се почувствам по-добре", призна преди време отчето.

Отец Иван всяка година ходи до Божи гроб, за да търси изцеление.

Пожелаваме му да се възстанови бързо и напълно!

Не съм светец, обикновен човек съм

Заради добрите си дела мнозина определят дядо Иван като светец, но духовникът е на различно мнение.

"Аз съм обикновен човек, като всички хора. Всеки един се бори за живота. Има хора, които се борят повече и им е много по-трудно, но не се знае за тях. Аз съм един обикновен човек. Не може да няма хора, които водят много по-тежки битки", разсъждава дядо Иван.

Оцеля след нападение с нож

"Божия сила отмести ножа, който отиваше към гърлото ми. В последния момент сякаш нещо го бутна встрани и ножът само ми отряза ухото. Бог ме пази!"

Това заяви пред "България Днес" добрият отец Иван през 2019 г., след като беше нападнат в приюта си в Нови хан. Срещу него се нахвърли 26-годишният Милен, който искаше да вземе 2-годишното си детенце. Малчуганът живее в приюта заедно с майка си Павлина, която дълго време търпи лошото отношение на младежа и преживява тежки сцени на домашно насилие.

Дядо Иван призна тогава пред вестника, че не се страхува за живота си и ще приеме това, което му е отредил Господ. Не искаше и да влиза в болница за лечение, защото смяташе, че положението му не е чак толкова тежко.

Нямаме храна, казват от приютите

"И тази година сме изправени пред липсата на храна. В складовете имаме единствено картофи. А се нуждаем от основни продукти като боб, брашно и ориз", споделиха пред "България Днес" помощниците на дядо Иван, които движат дейностите в трите му приюта в Нови хан, Якимово и Коняво.

От там призовават хората да даряват средства по банковите сметки:

Дом за сираци "Св. Николай" при храм "Св. Троица", с. Нови хан, п.код 2110

БУЛСТАТ: 175743823

Банкова сметка в лева:

UNI CREDIT BULBANK, клон Елин Пелин

IBAN: BG72UNCR 96601000411600, BIC: UNCRBGSF

Сметка в евро:

IBAN: BG13UNCR70001522104630 BIC: UNCRBGSF

Реклама
Реклама
Реклама