Реклама
https://m.bgdnes.bg/da-pomognem/article/13660634 www.bgdnes.bg

5 дни бях в кома, нямам нито лев

Отец Иван с изповед след два преживени инсулта

Не можех да разпозная близките си хора, нямам пари за храна, ток, дори за преглед, казва добрият свещеник

"Пет дни бях в кома! Когато се събудих, не помнех близките си хора. Говореха ми, но не познавах никого, сякаш ги виждах за първи път. Аз самият не можех да говоря."

Реклама

Това заяви в откровена изповед пред "България Днес" отец Иван, който преди няколко седмици преживява два инсулта един след друг. Първоначално състоянието на добрия отец е тежко и в продължение на дни лежи в безсъзнание в болницата в Монтана, но успява частично да се възстанови.

В момента дядо Иван се намира в приюта си в монтанското село Якимово и се опитва да се върне към нормалния начин на живот.

"Трудно ми е да ходя. След катастрофата преди години имах болки в десния крак, които сега се усилиха. Затова и повече лежа. Когато ставам и опитвам да се раздвижвам, куцукам с патерица. Знам, че никога повече няма да бъда същият човек, който бях преди", откровен е пред вестника духовникът, който е на 77 години.

Заради влошеното си здравословно състояние отчето не може пълноценно да се грижи за приютите си в Якимово, Нови хан (Софийско) и Коняво (Кюстендилско).

"Положението е трагично, този пък наистина сериозно закъсахме! Нямаме пари дори да си купим хляб. В сметката в банката няма и 5 лева. Не сме си плащали тока от 3 месеца и няма да е изненада, ако по средата на зимата го спрат. Наскоро ни откраднаха и печките, така че става все по-трудно да се отопляваме. Хранителните ни запаси привършват, а само в Якимово живеят около 250 души. Преди дни дойдоха още хора, но се наложи да ги върнем, защото не можем да се грижим за тях. Положението е толкова зле, че дори нямам пари да отида до София за профилактичен преглед след инсултите", разкри духовникът.

Реклама

През последните години на отец Иван му се струпаха много проблеми. Един от най-тежките моменти беше през 2014 г., когато катастрофира между пловдивското село Цалапица и град Съединение. След инцидента свещеникът беше с травма на главата, гръдния кош, счупена на две места бедрена кост на десния крак и тежък проблем на меките тъкани на подбедрицата. Месеци отне, докато духовникът се възстанови и да може да ходи самостоятелно.

След това на няколко пъти влизаше в болница, откриха му диабет. Отчето припадна по време на летен лагер, както и му се появиха усложнения с кръвното налягане. Стресът също сериозно тормози отец Иван, тъй като постоянно мисли за финансовото състояние на приютите си.

"Лекарите все ми казват, че трябва да ходя на прегледи, но отлагам. Докторите ми споделят и че сърцето ми е отслабнало. Забраниха ми да пътувам и ми казаха да не се претоварвам. Като цяло слушам докторите и вярвам, че скоро ще се почувствам по-добре", призна преди време отчето. Отец Иван всяка година ходи до Божи гроб, за да търси изцеление.

През 2019 г. добрия отец беше нападнат в приюта си в Нови хан. Срещу него се нахвърли 26-годишният Милен, който искаше да вземе 2-годишното си детенце. Малчуганът живее в приюта заедно с майка си Павлина, която дълго време търпи лошото отношение на мъжа и преживява тежки сцени на домашно насилие. Дядо Иван тогава се размина без сериозни наранявания.

Въпреки поредното житейско изпитание отчето не губи присъствие на духа. Макар и да му е трудно, опитва се да говори нормално и да бъде общественополезен.

"Цял живот е така - първо падаме, а после се изправяме. Не знам колко дълго ще съм на тази земя, колкото Господ ми е отредил. Много битки, много изпитания, но трябва да намираме начин да се справим. Искам да благодаря на "България Днес", че никога не ме забравяте и помагате в трудни моменти", добави емоционално дядо Иван.

Пожелаваме бързо да се възстанови след поредното здравословно изпитание и още дълги години да е добротворец.

Как да помогнем

Ако искате да помогнете на приютите на отец Иван, можете да дарите средства по следните сметки:

Дом за сираци "Св. Николай" при храм "Св. Троица", с. Нови хан, п.код 2110

БУЛСТАТ: 175743823

Банкова сметка в лева: UNI CREDIT BULBANK, клон Елин Пелин

IBAN: BG72UNCR 96601000411600, BIC: UNCRBGSF

Сметка в евро:

IBAN: BG13UNCR70001522104630 BIC: UNCRBGSF

Реклама
Реклама
Реклама