Реклама
https://www.bgdnes.bg/futbol/article/18989827 www.bgdnes.bg

Най-силните прякори на отборите в България

"Левски" са вдъхновени от Апостола, двете ЦСКА делят един прякор

Мнозина от нас са се влюбили във футбола, когато родителите ни ни водеха като малки по стадионите или когато сме гледали мачове от Първа лига по телевизията. Макар че в момента българският футбол не е в най-доброто си състояние, традициите и историята на отборите остават живи. Те продължават да се предават от поколение на поколение, като прякорите на любимите ни клубове са част от тази богата история. Малко хора обаче всъщност знаят откъде произлизат тези прозвища. Специално за читателите на "България Днес" разкриваме историята зад прякорите на отборите от Първа лига за сезон 2024/2025.

"Арда" - "сините" от Кърджали

Прякорът на отбора отразява цвета на екипите им. Синият цвят символизира връзката на Кърджали с река Арда, която минава през града и е вдъхновение за клуба.

Реклама

"Берое" - "заралии"

"Заралии" идва от старото наименование на града - Августа Траяна, който е наричан още и "Зара". Феновете на "Берое" често са горди с този исторически прякор, свързан с тяхната древна история.

"Ботев" (Враца) - "зелените лъвове"

Този прякор съчетава двата основни елемента на клуба - зеления цвят на екипите и смелия дух на отбора. Лъвът е символ на сила и храброст, качества, които "Ботев" (Враца) се стреми да изразява на терена.

"Ботев" (Пловдив) - "канарчетата"

Канарчетата са жълти птици, а прякорът идва от яркожълтия цвят на екипите на "Ботев". Използван е за първи път от феновете през 60-те години и се е превърнал в символ на жизнеността и страстта на клуба.

"Крумовград" - "златотърсачите"

Прякорът "златотърсачите" е свързан с историята на град Крумовград. Там през миналото са съществували златни мини. Това име олицетворява стремежа на клуба към успехи и отличия.

"Левски" - "сините"

"Сините" е прякорът, с който феновете на "Левски" наричат отбора си поради традиционния им син цвят на екипите. Цветът символизира свободата и борбата, като отбелязва и връзката с Апостола Васил Левски. Освен това "сините" са известни като Отбора на народа. 

Реклама

"Локомотив" (Пловдив) - "смърфовете"

Прякорът "смърфовете" е вдъхновен от черно-белите цветове на екипите на клуба, напомнящи героите от популярното анимационно шоу "Смърфовете". Това странно прозвище е наложено от покойния вече радиокоментатор Николай Галов, който за пръв път го казва в директно включване от ст. "Пловдив" по време на мач на отбора. Феновете започват да го използват през 90-те години.

"Локомотив" (София) - "железничарите"

Клубът е основан от работници в железопътната индустрия, което е причината за прякора "железничарите". Той отразява трудовия дух и работна етика на отбора.

"Лудогорец" - "орлите"

Прякорът "орлите" произлиза от емблемата и символиката на клуба, в която присъства орел. Орелът е символ на мощ, бързина и амбиция. Качества, които "Лудогорец" демонстрира през последните години с успехите си на национално и международно ниво.

"Септември" - "септемврийци"

"Септемврийци" идва от името на отбора и символизира феновете, които се обединяват около клуба в духа на младежката енергия и ентусиазъм, присъщи за месец септември.

"Славия" - "белите"

"Белите" е вдъхновен от белите екипи на "Славия", които клубът носи от създаването си. Белият цвят символизира чистотата и честността на клуба, който е един от най-старите в България.

"Спартак" (Варна) - "соколите"

Прякорът "соколите" е свързан с историческото минало на клуба. При основаването си през 1918 г. отборът носи името "Български сокол". По-късно, през 20-те години, името се променя на "Шипченски сокол", преди в крайна сметка да стане "Спартак" след Втората световна война. В продължение на много години соколът присъстваше и на емблемата на отбора, което затвърди този прякор сред феновете.

ЦСКА-София и ЦСКА 1948 - "армейците"

Поради ясни причини двата отбора споделят един и същи прякор - "армейците", свързан с историческата връзка на ЦСКА с българската армия. Клубът, който претърпя фалит през 2016 г., е ЦСКА. След това бе реорганизиран от "Литекс" и "Чавдар" (Етрополе) и продължи участието си в елита. ЦСКА 1948 бе създаден като нов клуб от фенове, желаещи да продължат наследството на оригиналния ЦСКА.

"Хебър" - "гробарите"

Прякорът "гробарите" се отнася до съществуваща традиция, свързана с местното население в региона на Пазарджик. В миналото гробарите са били уважавана професия, а прякорът отразява решителността и устойчивостта на отбора на терена.

"Черно море" - "моряците"

Прякорът "моряците" отразява връзката на клуба с морския град Варна. Черно море е част от историята и културата на региона, а този прякор подчертава сплотеността и енергията на отбора.

Следващия път, когато гледате мач от Първа лига, ще разберете защо тези прякори са толкова важни и как са станали неразделна част от идентичността на всеки отбор.

Четете още

Томаш се подигра на "Левски"

Томаш се подигра на "Левски"

Прякори пазят историята на английския футбол

Прякори пазят историята на английския футбол

Реклама
Реклама
Реклама