Реклама
https://m.bgdnes.bg/klub_vdahnovenie/article/14194624 www.bgdnes.bg

Боядисване на яйца с коприна? Не е мираж!

Боядисването на яйца не е задължително потапяне и изваждане на яйцата от бурканчета с течност. Блогъри казват, че един от креативните начини е този:

Можете да вземете свой копринен шал, който вече не ви е от любимите, или пък онази вратовръзка на мъжа ви, за която поне 10 пъти сте му казвали, че не му стои добре, но той продължава да я носи и... да я нарежете! За този метод са ви необходими само няколко неща – парчета от 100% копринена вратовръзка (може също и риза, и шал), ножица, памучни парчета плат, конци или мека тел.

Реклама

Ако коприната е в тъмни цветове – тъмносиньо, лилаво и червено, това ще бъде повече от чудесно, защото те оцветяват най-добре. Принтовете с дребни фигури също са за предпочитане, защото могат да се отпечатат цели върху яйцето. Първото нещо, което трябва да направите е да срежете коприната на парчета, които са достатъчно големи, за да покрият едно яйце. Ако режете вратовръзка, задължително махнете подплатата (почти винаги има такава), защото иначе тя ще "попие" боята от коприната.

Увийте плътно яйцето, като внимавате лицевата страна на плата да остане отвън, и стегнете възможно най-много – разбира се, без да го чупите. Колкото по-плътно коприната обгръща яйцето, толкова по-добре ще се отпечата шарката на плата върху него.

След като увиете яйцето в копринения плат, направете същото и с памучния. Използвайте или телесен цвят плат, или бял. Вържете го с конец или мека тел, за да се стегне около яйцето. Готови сте!

Пристъпваме към варенето. Сложете яйцата в тенджера и ги залейте с вода. Добавете 1/4 ч. ч. винен оцет и оставете за заврят. Варете около 20 минути, а след това ги извадете и ги поставете върху хавлиена кърпа, за да изсъхнат и да изстинат. Ефектът ще е повече от възхитителен, а всички ще ви питат как сте постигнали тези уникални шарки.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама