Реклама
https://m.bgdnes.bg/krimi/article/17393624 www.bgdnes.bg

50 бона за даяджия №1 на Стара Загора

След като е оправдан като шеф на корумпирана банда

Няма доказателства Ангел Димитров и подопечните му да са искали пари от шофьори на претоварени камиони

С 50 бона обезщетение приключват съдебните неволи за даяджия номер едно на Стара Загора! След като тихомълком е оправдан, Ангел Димитров взема парите за 8-годишната си борба с Темида, от която излиза невинен. Това става ясно от решение на Софийския градски съд, научи "България Днес".

Реклама

Закритата вече спецпрокуратура погва Димитров като шеф на престъпна група за подкупи. Обвиненията са, че от април 2010 г. до 15 юли 2011 г. е бил тартор на банда от подопечните си Деян Славов, Георги Георгиев, Стоян Стоянов и Любен Мерджанов.

Разследването започна с показни арести под името акция "Спокойствие". Според криминалистите групата е създадена, за да рекетира транспортни фирми, превозващи земна маса, асфалтови смеси, инертни и строителни материали за изграждане на лот 2 от трасето на автомагистрала "Тракия" между Стара Загора и Нова Загора.

На топло попадат представителят на старозагорската фирма - изпълнител на магистралата, Стоян Михов и управителят на една от фирмите подизпълнители Динко Динев, както и служителите на АПИ Николай Василев и Георги Апостолов. Чиновниците от ДАИ и АПИ обещавали "спокойствие" за претоварените камиони. Така превозвачите успяват да реализират хиляди левове печалба на ден от намален брой курсове и от избегнати проверки и глоби, които са между 1000 и 5 хил. лв. на установено нарушение, посочват тогава от полицията.

Апостолов и Василев са обвиняеми за получаване, а Михов и Динев - за даване на подкупи. Двамата служители от АПИ са действали незаконно независимо от колегите си от Областния отдел "Контролна дейност-ДАИ" - Стара Загора. Стоян Михов и Динко Динев са давали подкупи и на едните, и на другите, сочат данните на прокуратурата.

Три години след акцията делото е внесено в спецсъда. Там зацикля и следват няколко връщания на обвинителния акт на прокуратурата за ремонт. Въпреки поправките обвиненията издишат. Един от ключовите козове е отпечатък върху хартиен плик, но се оказва, че той може да бъде оставен при покупка на стикери. Освен това срещата между четиримата осъдени е заснета от камери, но на кадрите не се вижда да се предават пари. Защитата обяснява, че подсъдимите даяджии не са имали кантар и единственият начин да разберат тежестта на товара е от кантарната бележка, която представи шофьорът на камиона.

На първа инстанция даяджиите са оневинени, а служителите на АПИ и изпълнителите получават условни присъди за подкуп. Наказанията им са намалени на втора инстанция, а върховните магистрати потвърждават.

Реклама

За Димитров присъдата влиза в сила през май 2022 г. След като излиза чист от битката с Темида, той завежда иск срещу прокуратурата за незаконно обвинение. Оплаква се, че по време на продължилото почти 8 г. производство е пострадал авторитетът му в обществото, в професионалната общност и сред близките му хора, изживял е обида, огорчение, страх от бъдещето.

Съпругата му разказва, че преди обвиненията Ангел е бил усмихнат, отзивчив и душата на компанията. След акцията коренно се е променил. В ареста плачел постоянно, свалил 15 кг и се наложило да влезе в болница. Психиката му била повлияна негативно, защото преди задържането бил изключително уважаван човек - като професионалист и личност, а заради делото приятелите му са се отдръпнали. Заради това се затворил още повече.

Тези несгоди Димитров оценява на 150 бона. Съдът му определя само 25 хилядарки за нанесени неимуществени вреди. Освен това му присъждат още 26 хил. лв. за пропуснати заплати от деня на ареста до края на 2013 г., тъй като по това време е бил отстранен от длъжност.

Магистратите отказват да платят на даяджията 7500 лв. пропуснати ползи от продажба на автомобил и сумата от почти 15 бона, които са лихва по банков влог на иззета в наказателното производство сума в размер на 19 хил. лв.

Решението не е окончателно и може да се обжалва. По всяка вероятност и другите оневинени ще потърсят възмездие от съда.

Болежки

От високи нива на захарта и кръвното се оплаква Ангел Димитров, преди да бъде заключен. Мъчат го още тревожно-депресивно разстройство и стенокардия. В ареста здравословното му състояние се влошава и той го закъсва с диабет и хипертония. Експертите са категорични, че стресът от наказателното преследване е задълбочил проблемите.

Доколкото не се установяват други събития от живота на ищеца през лятото на 2011 г., които да са възможен източник на стрес, именно арестът и повдигнатото обвинение са в причинна връзка с влошаване на здравословното му състояние, категорична е съдия Десислава Зисова.

Реклама
Реклама
Реклама