Реклама
https://m.bgdnes.bg/krimi/article/18171199 www.bgdnes.bg

25 бона плаща прокуратурата заради гавра с младежи

Униформен бие Александра и Иван, инсценира скъсан пагон

Ченгето минава между капките, защото давността за престъплението му е изтекла

25 бона ще плаща родната прокуратура заради скандално инсценираното късане на пагон от полицай, за да каже, че е набил Александра Стоилова и Иван Цонев при самозащита. Решението на Върховния касационен съд е окончателно.

Реклама

Става дума за известния случай от 2013 г., когато двама младежи бяха бити и унижавани пред Първо районно управление, а след това вместо извинение получиха обвинение в хулиганство, както и за скъсана полицейска униформа. Едва в края на 2018 г. Александра Стоилова и Иван Цонев бяха оправдани, а в мотивите към присъдата се казваше, че показанията на полицаите по делото "са дискредитирани до такава степен, че съдът не може да им се довери, в която и да било тяхна част". Краят на тази част от сагата приключи и даде възможност на Александра Стоилова да заведе иск срещу прокуратурата за вредите от незаконното обвинение срещу нея. Делото започна още същата година, а през 2023 г. Софийският градски съд присъди на Александра 13 бона обезщетение за неимуществени вреди от незаконните обвинения, както и 6 хилядарки за платения адвокатски хонорар. След това Софийският апелативен съд реши, че обезщетението е малко, и присъди още 5000 лева на Стоилова, както и още 500 лева за разноските й за адвокат, с което общите обезщетения, които прокуратурата е осъдена да плати, надхвърлиха 25 000 лева, а в основата на всичко остават действията на полицая, които така и не бяха разследвани. Това стана ясно впоследствие.

Вчера и Върховният касационен съд се произнесе по казуса, като категорично отказа да разглежда процеса и остави в сила решението на колегите си от Апелативния съд в София.

Още в началото на сагата двамата младежи разказаха своята версия на случилото се в нощта на 14 септември 2013 година. След купон Александра, Иван и техни общи приятели минават покрай Първо районно управление. Компанията е шумна, но нищо повече, нито има ексцесии, нито вандалски прояви. Цонев и Стоилова вървят прегърнати до паркираните коли на МВР и в един момент изневиделица момчето е проснато на капака на един от автомобилите от полицай от районното управление. След това с ритници Иван е свален на земята от униформения. Когато вижда това, Александра започва да вика "Какво правите? Оставете го!", а вече бившият полицай Георги Славков я хваща за ръката, удря й два шамара през лицето и после вкарва цялата компания в районното. Там се разиграва и инсценировка с униформата на другия полицай. Ченгето скъсва пагона си, за да може да се подсигури, ако решат да го съдят за полицейски тормоз. Знае, че ако униформата му е скъсана, то може да каже, че е ударил Александра и ритал Иван при самозащита, защото са го нападнали.

Още от самото начало този опит на ченгето бе обречен на провал, защото цялата история бе доста съмнителна и изглеждаше скалъпена, както и се оказа в крайна сметка.

Съдът назначи техническа експертиза, която показа, че якето на полицая е от много здрав полиестер, а конците, с които е шито, били по-здрави дори от плата. Експертът заяви убедено, че е много трудно да бъде скъсано, дори и умишлено. Според него това може да стане само с нож или ножица, защото мястото на срязването било гладко и нямало разнищване на конци. В заключението си вещото лице заяви, че се касае за умишлено разшиване, с което се улеснява разпорването на ръкава. Отделна експертиза на записите доказа, че след ареста на Стоилова, когато тя вече е с белезници, полицаят Стоянов е бил със здрава униформа, а часове по-късно се появява със скъсана.

Последва проверка на Инспектората на МВР и заключението беше, че полицаят Стоянов е излъгал. Младата жена подаде три жалби в прокуратурата с искане държавното обвинение да провери случилото се и поведението на полицая. Прокуратурата обаче отказа да образува досъдебно производство срещу униформения, защото се довери на показанията на колегите му. Това се оказа в изключителна полза на ченгето, защото изтече давността за престъплението, което е извършил полицаят Стоянов.

Тогава именно бяха оправдани Александра и Иван и момичето започна своята битка за справедливост, която в крайна сметка спечели.

Реклама
Реклама
Реклама