Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/18338948 www.bgdnes.bg

Специално меню за Брендо в затвора

Готвачът се съобразява с нуждите на Евелин Банев зад решетките

Кокаиновия крал е в приемното отделение на кауша, защото още се адаптира

Специално меню за Евелин Банев-Брендо приготвя главният готвач в Софийския централен затвор, където Кокаиновия крал изтърпява 6-годишна присъда за трафик на дрога. Това разбра "България Днес" от свои източници в кауша.

Брендо има сериозни проблеми със стомаха и те не са от ден или два. Това го е накарало да пусне молба, в която пише какво може да яде и какво не може да си похапва, за да няма някакви усложнение впоследствие. С тази молба от управата на зандана са длъжни да се съобразят и го правят.

Реклама

"Ние се съобразяваме със стомашните проблеми на затворниците. Имаме готвач, който приема молбите на лишените от свобода и спрямо различните им нужди готви каквото трябва, Имаме менюта за вегетарианци, за мюсюлмани. Като цяло имаме много различни менюта за всякакви нужди и разчети, по които се готви. Ако Банев е пуснал молба, че иска да се съобразим с неговото състояние, то със сигурност вече го правим. Такава молба не е минавала през мен, възможно е да е минала през коменданта, но не знам със сигурност." Това каза пред "България Днес" началникът на Софийския централен затвор старши комисар Васил Кордев.

Шефът на затвора уточни, че Брендо се адаптира и все още не е при другите лишени от свобода.

"Банев е в приемното отделение на затвора. В момента тече адаптационният период, който е между 14 дни и 1 месец. Банев все още не е разпределен къде точно ще лежи, в кое крило. Това ще стане, когато мине този адаптационен период", уточнява ст. комисар Кордев.

Брендо изненада цяла България, да не кажем цял свят, когато се предаде доброволно пред Софийския централен затвор миналата седмица. Евелин Банев бе прегледан в болницата към МВР, където стана ясно, че е здрав. После беше закаран обратно към пандиза, където е и в момента, в приемното крило. Кокаиновия крал излежава 6-годишната си присъда, която има у нас. Брендо има още две присъди. Едната е от Румъния и е 10-годишна, другата е от Италия и е 20-годишна. Както каза адвокатът на Брендо Силвия Найденова пред "България Днес", предстои да има дело за приобщаване на двете чужди присъди. В момента се очаква само италианците да изпратят документацията по тамошната му присъда. Румъния вече е изпратила документите. Когато всичко нужно е налично, ще започне процесът, който ще реши съдбата на Банев.

У нас присъди не се обединяват, а се взема най-високата под внимание. Това означава, че най-вероятният сценарий е Кокаиновия крал да лежи 20 г., каквато е присъдата му от Италия. Това обаче може да се промени, ако за престъпленията му на италианска територия българският закон предвижда по-леки присъди. Това ще рече, че Брендо може да лежи 15, 10 години или дори по-малко. Какво ще стане с Кокаиновия крал, ще разберем в най-скоро време.

Всичко започна след мегаакцията в Италия, която стана известна като "Какаинови крале". Тя се състоя през май 2012 г. и бе фокусирана върху разбиването на картел, който снабдява Европа с дрога. Според разследващите свързаната с калабрийската мафия групировка е съставена от над 30 души, половината от които са българи. Пред ченгетата хора от бандата правят самопризнания и посочват Банев като организатор и финансист на кокаиновата афера. През лятото на 2012 г. Брендо е арестуван в България и екстрадиран в Италия. По-късно е върнат в София, откъдето следите му се губят. През пролетта на 2015 г. става ясно, че Кокаиновия крал е изчезнал. Той публикува книга на философска и кримитематика. Покрай излизането й призна, че има сериозни аргументи да се безпокои за личната си безопасност и по тази причина не се появява където и да било и не желае местонахождението му да бъде известно. Отбелязва, че има нужда от уединение, за да напише спокойно втората си книга.

Реклама

През 2011 г., докато Брендо още е на свобода, в Румъния пропада и сделката му за 51 кг кокаин с агент под прикритие. Дрогата е конфискувана. През 2017 г. магистратите произнасят и окончателната му присъда, която е 10 години в Румъния.

След 5 г. в неизвестност Брендо бе задържан в Украйна - месеци преди избухването на войната с Русия. Разследваха го за фалшиви документи и нарколаборатория в къща до Киев, но той отново се измъкна. Оказа се, че е станал украински гражданин, а такива не се предават заради присъди в други държави. След като съдът в Украйна го пусна, Брендо избяга отново.

В момента най-вероятният сценарий на този етап е, че Банев ще лежи 20 години, каквато е присъдата му в Италия. Ако работи в пандиза и не прави пакости, след 10 години Брендо може да пусне молба за предсрочно условно освобождаване.

 84 сметки и 8 сейфа в "Креди Сюис"

Името на Брендо подпали швейцарските медии, когато стартира делото срещу банката "Креди Сюис".

Всичко започна след мащабно разследване на германския вестник "Зюддойче цайтунг", който раздуха сагата с швейцарците. Немското издание успя да разкрие хиляди съмнителни сметки в швейцарската банка. 84 сметки и 8 сейфа от тях принадлежат именно на Евелин Банев.

В сметките на Брендо в швейцарската банка имаше най-малко 55 милиона швейцарски франка. Тази информация стана ясна и на процеса срещу банката, в който тя е обвинена в неумишлена подкрепа на пране на пари.

В "Креди Сюис" Брендо е наричан il nonno, или "дядото". Парите му в тази банка са печалба от наркокартел, който Брендо движи, смята швейцарската прокуратура. Банев няма повдигнати обвинения по случая с "Креди Сюис", но може да бъде извикан на разпит.

Четете още

ПАРАДОКС! Румъния още издирва Брендо

ПАРАДОКС! Румъния още издирва Брендо

Брендо се изправя пред Темида

Брендо се изправя пред Темида

Брендо е държавна тайна в Швейцария

Брендо е държавна тайна в Швейцария

Бивш служител на Евелин Банев: Предупредиха Брендо за обиск във фирмата му

Бивш служител на Евелин Банев: Предупредиха Брендо за обиск във фирмата му

Реклама
Реклама
Реклама