Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/18936903 www.bgdnes.bg

Адвокатът на Георги Семерджиев: Искаме връщане на делото, имаше предубеденост!

Защитникът на семействата на жертвите смята, че случаят е решен и всички доказателства сочат към обвиняемия

Имаше предубеденост по делото срещу Георги Семерджиев! Това каза пред "България Днес" адвокат Мирослав Христов, който защитава татуирания джигит, помел и убил на място Хариет и Христина през 2022 г. на бул. "Черни връх" в столицата.

Реклама

Искаме делото да бъде върнато в Апелативния съд в София, защото считам, че има съществени нарушения. Доказателствата не са събирани, както трябва. Доказателствата не са обсъждани, както следва. Не бяха уважени исканията за събиране на допълнителни доказателства. Всичко това е в ущърб на клиента ми и смятам, че делото трябва да се преразгледа от апелативните магистрати отново", настоява адвокат Христов.

Странното в случая е, че разкази на свидетели по делото, които очевидно подкрепят тезата на Семерджиев и защитата му, че е имало две жени в колата, не са взети под внимание от магистратите на вече миналите две инстанции.

Не на това мнение обаче е адвокат Пламен Димитров, който представлява семействата на двете жертви на Семерджиев.

"Според мен няма как да се твърди, че има предубеност по делото срещу Георги Семерджиев от страна на съдебния състав. Тричленен състав на Апелативния съд в столицата решаваше съдбата на Семерджиев и просто няма как да са били повлияни от медии или обществен натиск и тримата съдии. Според мен никой от тях не бе предубеден, защото достатъчно угодиха на исканията на защитата на обвиняемия. Дори разпитаха свидетел, който твърди, че е бил на задната седалка, което, съдейки по направените експертизи, е невъзможно. Всеки един адвокат иска връщане на делото от ВКС. Или искат връщане, или оправдаване на клиента им, това е нормален ход. Но всичко е доказано - Семерджиев е карал и после е избягал от местопроизшествието. Това е категорично ясно", споделя своето мнение адвокат Димитров.

Според юриста ВКС няма да върне делото на Апелативния съд за преразглеждане, защото просто за това няма основания.

Реклама

"Най-вероятно присъдата ще бъде потвърдена според мен. Върховният съд няма да я увеличи със сигурност, но и надали ще я намали. Ще имат един месец да се произнесат и тогава ще разберем какво са решили", пояснява адвокат Димитров.

Припомняме, че на 5 юли 2022 г. около 23 часа на бул. "Черни връх" в София Георги Семерджиев отне два живота по непредпазливост на пътя. Младите момичета Хариет Стефанович и Христина Дилева загинаха на място при ужасяващия сблъсък. Джигитът получи 20 години затвор и трябва да плати 850 бона кръвнина на близките на жертвите.

Бившият футболист е осъден по няколко обвинения - за причинената смърт на момичетата, че е шофирал без книжка, че е бил зад волана под влиянието на наркотици, че е кътал дрога в колата и че е бил с фалшиви регистрационни табели. Това са цели пет обвинения, по които Семерджиев е осъден, но в крайна сметка е взета най-голямата присъда от всички тези пет, която е 20 години.

Впоследствие става ясно, че джигитът е бръмчал със 166 км/ч. Оказва се, че до този момент Семерджиев е натрупал 50 нарушения и бил покровителстван от 40 служители на реда. Сред тях е и полицайката Симона Радева, която е помогнала на джигита да се скатае в дома си след инцидента. В съдебната зала Радева се кълне, че няколко пъти се е возила в колата на Семерджиев, но не знаела, че той е виновникът за катастрофата. Тя отрича да е носила стълба на ексфутболиста, макар криминалисти да обясниха, че това е запечатано на камери. Симона Радева бе уволнена и в момента не е ясно с какво се занимава.

Предстои делото срещу Семерджиев да бъде разгледано от ВКС и в края на октомври ще стане ясно дали джигитът ще лежи 20 години, или не.

Четете още

20 години затвор получи Георги Семерджиев за смъртта на Хариет и Христина

20 години затвор получи Георги Семерджиев за смъртта на Хариет и Христина

Очевидци преобръщат делото "Семерджиев"

Очевидци преобръщат делото "Семерджиев"

Опитват да потулят делото срещу Семерджиев

Опитват да потулят делото срещу Семерджиев

Смърт спъва делото срещу Георги Семерджиев

Смърт спъва делото срещу Георги Семерджиев

Реклама
Реклама
Реклама