Реклама
https://m.bgdnes.bg/krimi/article/19009920 www.bgdnes.bg

Екстрадицията на Паскал забуксува като при Цветан Василев?

Две съдебни инстанции и министър трябва да одобрят предаването

Прокуратурата може да поиска удължаване от сърбите, ако се забави с пращането на документите за Никола Николов

Както при Цветан Василев може да забуксува екстрадицията на заловения в Сърбия Паскал! Бившият банкер, погнат за източването на КТБ, се спаси със статут на политически бежанец. Не е изключено и предаването на сочения за митичен контрабандист Никола Николов-Паскал да удари на камък, коментират юристи пред "България Днес".

Реклама

След шестмесечно издирване във връзка с аферата "Митници" Паскал е закопчан в петък в Белград. За да бъде предаден на властите в София, екстрадицията му трябва да бъде потвърдена на две съдебни инстанции и разписана от министъра на правосъдието на Сърбия, обясняват запознати.

За целта родните разследващи трябва да изпратят нужните документи в 18-дневен срок. Те още не са изготвени, но се очаква това да стане в срок. Ако не, може да се поиска удължаване от сръбските власти, уточнява пред вестника говорителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова.

Че може да се появи спънка пред екстрадицията, загатна и адвокатката на Паскал Галя Гълъбова. По думите й прокуратурата не може еднолично да прави искане за предаване без санкция на съда.

В действителност две съдебни инстанции потвърждават издаването на европейска заповед за арест за погнатия Николов. На заседанието пред Апелативния съд се появява прокурор Емил Петров, брат на издирвания Пепи Еврото. Обвинителят неочаквано се обявява срещу молбата на прокуратурата, като посочва, че няма никакви доказателства Паскал да е вършил престъпление. Петров коментира, че не е нормално всички доказателства по разследването да са събрани за 2-3 дни.

То е за организирана група за престъпления срещу финансовата система на страната и опити за кадруване в митниците. По случая са подпукани шефката на Агенция "Митници" Петя Банкова, бившият главен секретар на МВР Живко Коцев, както и баща и син Марин и Стефан Димитрови. Повечето от задържаните все още висят в ареста с най-тежката мярка за неотклонение.

Банкова отрича да познава Паскал. "Изключвам познанство, ако въобще можем да наречем познанство с единия от участниците, който е на възрастта на г-н Николов и са от един и същи край. Дотам стига познанството им, но това не предполага участие в престъпна дейност", коментира Гълъбова.

Реклама

По случая на клиента й са повдигнати обвинения задочно. Делото не може да бъде внесено, докато не се изясни съдбата на Никола Николов - дали ще бъде екстрадиран или не. Това означава, че може останалите да си отвисят в килията с месеци, коментира представител на защитата.

Според разследващите той е ощетил бюджета на държавата с милиарди, като по-голямата част от натрупаната сума е от внос на контрабандни цигари, с който се занимава от около 25 години. Само за месец на един ГКПП минава стока за около 130 млн., от които 30 млн. е загубата от невнесен ДДС.

Паскал е разследван за контрабанда през 1998 г., името му се появява няколко пъти покрай удари срещу нелегалния внос, но до дела не се стига. В същото време в мрежата е публикувана членска карта на Паскал от МВР. Тя е от Асоциацията на работилите и работещите срещу организираната престъпност служители. Затова се подозира, че издирваният Николов може да е бил информатор на полицията.

Пред магистратите защитничката му обяснява, че той лекува болното си сърце в чужбина в страна извън ЕС. Издава, че клиентът й е заминал три седмици преди да се сдобие с обвинение, поради което не може да се каже, че се укрива. Според запознати митичният Паскал е получил микроинфаркт. Адвокат Гълъбова обещава да представи документи от лечебното заведение.

Именно около клиниката в Белград е задържан нашенецът при съвместна акция на местната и българската полиция. Това става около 19 ч. в петък. Часове по-късно магистратите решават да го оставят зад решетките, докато се произнесат по предаването му. Това става на среднощно заседание, защото решението за мярката е взето към 5 ч. сутринта, разкрива адвокатката на Николов.

Връщат от Белград Мила и Джуката

За последните години Сърбия ни предава двама издирвани българи. От Белград са екстрадирани в София Мила Георгиева и Виктор Боцев-Джуката. Георгиева е издирвана като тартор на дедесарска група за търговия с месо, а по-късно е заподозряна за група за мокри поръчки. Заради обвиненията я наричат Царицата на месото и Кървавата Мила, но разследванията се сгромолясват. Тя успя да осъди прокуратурата след оневиняването си.

Виктор Джуката е заподозрян в западната ни съседка за трафик на бежанци, но е върнат да лежи в софийския пандиз за разпространение на наркотици. Процесът срещу него и брат му Габриел Жабата още не може да започне след шест опита.

Четете още

Арестуваха митичния Паскал в Сърбия

Арестуваха митичния Паскал в Сърбия

Стефан Димитров от аферата с митниците остава в килия

Стефан Димитров от аферата с митниците остава в килия

Братът на Пепи Еврото брани Паскал

Братът на Пепи Еврото брани Паскал

Прокурор Петров не иска Паскал да бъде издирван с Европейска заповед за арест

Прокурор Петров не иска Паскал да бъде издирван с Европейска заповед за арест

Реклама
Реклама
Реклама