Реклама
https://m.bgdnes.bg/krimi/article/19019533 www.bgdnes.bg

Няма виновни за взрива пред офис на "Евророма" в Сандански

След 12-годишна съдебна сага

Полицаите не са се постарали да съберат годни доказателства, коментира лидерът на партията Цветелин Кънчев

Оправдани окончателно са четиримата подсъдими за взрива пред офис на "Евророма" в гр. Сандански през 2012 г., след който почина човек! С крайното решение на Върховния касационен съд се слага финал на 12-годишната съдебна сага с неколкократно обикаляне на делото по инстанциите.

Реклама

"Няма да се наредя до всички папагали, които за всичко и всички проблеми обвиняват съда. Обвинявам полицаите, които не са се постарали да съберат годни доказателства, на базата на които българският съд да осъди евентуалните извършители." Това заяви лидерът на партията Цветелин Кънчев, потърсен от "България Днес" за коментар. Той припомня, че по това време вътрешен министър е Цветан Цветанов. По повод медийния шум покрай процеса Дон Цеци посочва известния цитат: "Когато общественото мнение влезе в съдебната зала, правото излита през прозореца".

Бомба с голям тротилов еквивалент избухва минути след 6 часа на 29 юни 2012 г. в гр. Сандански. Взривното устройство е поставено пред офиса на партия "Евророма", намиращ се в близост до кооперативния пазар в курортния град. В този момент покрай мястото минава 59-годишният Малин Илиев, който взима пакета, оставен пред офиса. Веднага щом попада в ръцете му, пакетът се взривява. Илиев е приет в болницата в Сандански с разкъсана ръка, тежки травми на вътрешните органи и разкъсана коремна стена. Два дни след инцидента е транспортиран във Военномедицинска академия, но месец по-късно умира.

"Малин ще остане завинаги в сърцата ни - един прекрасен човек. За всички, които са виновни за това деяние, и всички, които са виновни да не бъде разкрито това деяние, има и друго възмездие. Циганските клетви настигат всички!", категоричен е Цветелин Кънчев.

За случилото се на подсъдимата скамейка са изправени Николай Йовев, Александър Ангов, Стоян Ставрев и Васил Георгиев. Според обвинението първоначално момчетата опитали да убият с адска машина Анастаси И. няколко месеца по-рано и причинили смъртта на Малин.

Върховните магистрати откриват, че има връзка между подсъдимите - те са се познавали, общували са и са имали сходно отношение към малцинствените групи и конкретно към ромите. Двама от подсъдимите са търсели информация как се правят самоделни взривни устройства, става ясно от анализа на компютрите им. Установено е, че един от подсъдимите е получавал пратки и е съхранявал в дома си възпламенителни шнурове, които могат да взривят устройство като това, което е гръмнало до Анастаси. "Тези обстоятелства категорично не могат да бъдат достатъчни, за да се приеме, че обвинителната теза е доказана", смятат съдиите.

В хода на процеса не е установено някой от подсъдимите да е бил в конфликт с пострадалия Анастаси или да е членувал в антиромска и ксенофобска организация. По делото липсват доказателства, които да позволяват да бъде постановен осъдителен съдебен акт по отношение на който и да е от четиримата подсъдими за което и да е от деянията, коментират служителите на Темида.

Според тях наличието на доказателства като евентуален мотив, интереси, свързани с изработването на самоделни взривни устройства, и следи от химически вещества, които могат да бъдат използвани за изработване на такива устройства, категорично не са достатъчни. "Осъдителната присъда не може да почива на предположения, както и че житейските аргументи, които не се подкрепят от доказателствени източници, не могат да бъдат основа на осъдителен съдебен акт", обсъждат магистратите в акта.

Реклама
Реклама
Реклама