Реклама
https://m.bgdnes.bg/krimi/article/19071302 www.bgdnes.bg

"Мозъкът" и "мускулите" на схемата за източване на театрите на свобода срещу 25 бона

Софтуерният специалист Петко Писков и каскадьорът Атанас Георгиев, наричани "мозъкът" и "мускулите" на схемата за източване на театрите, ще са на свобода срещу обща гаранция в размер на 25 бона. Това реши Апелативният съд в Пловдив вчера.

Софтуерният специалист Петко Писков и каскадьорът Атанас Георгиев, определени от прокуратурата като главните действащи лица в мащабната кримисхема за източване на Министерството на културата чрез назначаването на хора в театрите в Смолян и Разград, които всъщност не работели нищо, предстои да внесат гаранциите си, след което ще бъдат освободени от ареста в Града под тепетата. Пловдивските магистрати определиха парична гаранция от 15 бона за Писков и от 10 хилядарки за Георгиев.

Реклама

Софтуерният специалист е погнат за длъжностно присвояване на около 1,5 милиона лева от двата театъра. Директорите на трупите в Разград и Смолян Левон Манукян и Румен Бечев, които са с обвинения за същото престъпление, също са с гаранции. Манукян е освободен срещу 50 бона, а Бечев срещу 15 хиляди лева. Писков е създал счетоводния софтуер, който е използван и в двата театъра. Към Смолян го е насочил продуцентът Кирил Кирилов, познат на Румен Бечев, който търсел добър счетоводител, за да оправи документацията, защото бюджетът на трупата бил на минус.

"Аз само поддържах софтуера, той е облачен, не е инсталиран на конкретно устройство и директорите може да дадат достъп до него на всеки." Това обясни Писков пред апелативните магистрати в Пловдив, което очевидно ги трогна и решиха да променят мярката му за неотклонение.

Каскадьорът Атанас Георгиев пък е привлечен като обвиняем за пране на пари и според прокуратурата именно той е намирал хората, които да станат "театрални" работници. Самият каскадьор е бил назначен като организатор маркетинг в Родопския драматичен театър.

"Атанас Георгиев е намерил случайно обява в интернет, публикувана в една от платформите за набиране на работна ръка, че в Смолянския театър се търси човек на позиция организатор маркетинг. Кандидатствал е и с него се е свързал човек на име Георгиев, който му е заявил, че е нает. Този човек е контактувал само по телефона с клиента ми. Задачата му била да създава брошури. Именно този човек Георгиев е казал на моя клиент да отиде на магистралата и да вземе парите", каза адвокат Вълчев, който брани интересите на Атанас Георгиев и допълни, че не са налице доказателства, сочещи за инкриминираното деяние.

"Първо трябва да се докаже длъжностното присвояване от Манукян и Бечев и след това да се вмени на клиента ми обвинението за пране на пари. Атанас Георгиев е съдействал, дал е пълни обяснения. Вербуван е бил от въпросното лице, представящ се като г-н Георгиев, който му е дал задача да намери хора, които да се назначат в театъра в Разград. Вече са разпитани 90% от фиктивно наетите лица. Няма как Георгиев да им повлияе и да извърши друго престъпление", каза още Вълчев.

На въпрос дали хората, на които вече са повдигнати обвинения в източване на средства от бюджета, не са просто бушони, прокурорът по делото Виктор Янков отговори, че стремежът на разследващите е да стигнат до длъжностни лица в Министерството на културата, ако има замесени в престъплението служители.

До какви разкрития ще доведе делото и дали ще се разбере дали има схема в горните етажи на Министерството на културата, ще стане ясно по-късно.

Реклама
Реклама
Реклама