Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/19094747 www.bgdnes.bg

Погнаха Портних за измама с несъществуващо пристанище във Варна за 3,4 млн. евро

Отпуснатите средства са за пристанище във Варна, а то се оказва няколко понтона, свързани един с друг

Погнаха доскорошния кмет на Варна Иван Портних и бившия областен управител на Морската ни столица Стоян Пасев за злоупотреби за 3,4 милиона евро. Обвиненията са вследствие на разследване на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), която е сигнализирала на Европейската прокуратура в София за потенциалната измама.

Реклама

Освен Потрних и Пасев са разследвани и още двама държавни служители от Изпълнителна агенция "Морска администрация". Злоупотребата, за която става въпрос, е по европроект, свързан с реконструкцията на рибарското пристанище във Варна, известно като Карантината.

Четиримата са обвинени във фалшифициране на официални документи и предоставяне на невярна информация, за да получат неправомерно евросредства за проект на стойност 3,4 милиона евро, съфинансиран от Европейския фонд за морско дело и рибарство.

Става въпрос за проект за подобряване на инфраструктурата на съществуващо рибарско пристанище в покрайнините на Варна, внесен от Община Варна, която се явява бенефициент. Според разследването такова пристанище не е съществувало при подаване на заявлението за еврофинансиране. Разследващите разбират, че парцелите, включени в заявлението като съществуващо пристанище, всъщност са вписани в кадастралния план на Варна като скали, пясък и други видове сгради, а не като пристанище. Въз основа на доказателствата с помощта на държавни служители от Изпълнителна агенция "Морска администрация" парцелите са променили характеристиките си като определени за трайно ползване "за пристанище". По този начин са заблудили Министерството на транспорта, което е издало удостоверение за експлоатация, пригодност за риболовно пристанище въпреки липсата на множество изисквания, определени от националното законодателство. По-късно рибарското пристанище е официално регистрирано от Изпълнителна агенция "Морска администрация".

Разследването стига и до куриозен момент в потенциалната измама. Оказва се, че за да може да се възползват от фондовете на Европейския съюз, Портних и компания измислят начин как да се сдобият с евросредствата, без да има реално пристанище. Община Варна сглобява няколко понтона като плаващи кейове с единствената цел да регистрира обекта като съществуващо пристанище, обясняват от офиса на Европрокуратурата у нас. ЕС въобще не се усеща, че има нещо гнило, защото към документите за кандидатстване са добавени и снимки на виртуалното пристанище. 

История на схемата

Историята на пристанището започва през 2017 г. Тогава Община Варна кандидатства по Програмата на Европейския съюз за морско дело и рибарство 2014 - 2020 г. в рамките на сектор "Инвестиции в съществуващи рибарски пристанища" с проект за "модернизация и реконструкция на рибарско пристанище "Карантината" във варненския район Аспарухово. Условията по договора с "Рибарски пристанища, кейове за разтоварване, рибни борси и покрити лодкостоянки" към ЕС изрично посочват, че е недопустимо подпомагането на изграждането на новопостроени пристанища или новопостроени рибни борси. Допустими са само инвестиции за подобряване на инфраструктурата на вече съществуващи рибарски пристанища. Според медийни публикации обаче в местността Карантината рибарско или каквото и да е друго пристанище не е съществувало преди получаването на средствата по европейската програма.

Реклама

Строителството на пристанището започва на 21 май 2019 г., няколко месеца преди проведените тогава избори за местни органи на властта. До тогава мястото, на което сега се намира новото рибарско пристанище, е тесен и див плаж в южния край на Варненския залив, а единствената конструкция там е метален мостик, който навлиза на около 30 метра в морето. Това е видно както от архивни снимки, така и от сателитни изображения и свидетелствата на местни хора.

По документи обаче пристанището "възниква" още в края на 2016 г., няколко месеца преди подаване на документите за кандидатстване по проекта, но това няма нищо общо с истината. Тогавашният областен управител на Варненска област Стоян Пасев обаче открито обявява, че "на територията на Варна няма рибарско пристанище, но че "вече има регистрирано такова и държавата е прехвърлили 4 декара площ за изграждането му". Пристанището е вписано в съответните регистри на 14 декември 2016 г., непосредствено преди подаването на проектната документация за европейско финансиране.
Според прокуратурата към документите за кандидатстване са добавени и снимки на виртуалното пристанище, които са били направени с помощта на подвижни понтони, сглобени като плаващи кейове. Тоест, извършена е откровена фалшификация, която очевидно е уловена и от европейските прокурори.

Още в началото на юли 2021 г. се оказа, че изграденото с европейско финансиране рибарско пристанище "Карантината" ще може да приема едва 43 плавателни съда вместо 116, както бе заложено в проекта за изграждането му.

Пасев отрича да има такова нещо

"Нищо не коментирам, няма повдигнати обвинения, какви са тези глупости. Всичко това е предизборно." Това каза бившият областен управител на Варна Стоян Пасев пред "24 часа" по повод новината, че Европрокуратурата е обвинила четирима заподозрени, включително Пасев и бившия кмет на града Иван Портних за изграждането на пристанище "Карантината" в кв. Аспарухово.

"Преписката е отдавна, ясно е, защо го вадят сега - предизборно", добавя Пасев. Иван Портних не беше открит за коментар. Според Стоян Пасев се очаква "Морска администрация" да излезе със становище по случая.

Четете още

Божков съди България в Страсбург

Божков съди България в Страсбург

"Мозъкът" и "мускулите" на схемата за източване на театрите на свобода срещу 25 бона

"Мозъкът" и "мускулите" на схемата за източване на театрите на свобода срещу 25 бона

Реклама
Реклама
Реклама