Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/19162808 www.bgdnes.bg

30 свидетели проговарят срещу вдовицата на Паруш

Три месеца след смъртта на боса жена му Валерия закопчана за изнудване

"Ще ти избия зъбите", "Ще ти счупя краката" били част от репликите към длъжниците

Около 30 свидетели са разпитани по разследването срещу вдовицата на убития Паруш Парушев, научи "България Днес"!

Реклама

Три месеца след смъртта на боса със заложните къщи с белезници е заключена и половинката му Валерия Попова. Тя е обвинена с още шестима за престъпна група за изнудване. Според прокуратурата като служители на заложните къщи те са рекетирали и заплашвали длъжници.

Освен Валерия Попова са погнати Сашо Райчев и синът му Илия, Петър Петров, Любомир Младенов, Христо Христов и Абдула Арабие. Повечето от тях са били задържани с Паруш преди години при друга акция.

Арабие не е в страната и е обявен за издирване. Именно той оцелява при престрелката на 4 юли т.г. в столичния кв. "Модерно предградие", в която е убит Паруш. Ранен е и са му сложени пирони, движи се с патерици и от три месеца е в чужбина на лечение, разказват приближени.

Макар Паруш да е мъртъв, разследването срещу групата се върти около него, става ясно на съдебното заседание по мерките за неотклонение на задържаните. Приложена е справка от 2022 г. коя заложна къща държи покойният бос и че жена му е касиерка и оправя заплати в офис в една от ромските махали в София.

"Няма нито едно доказателство, от което да се вижда, че Валерия Попова е имала намерения да рекетира. Няма нито един свидетел, който да сочи, че тя е отправяла закани директно или чрез някой друг", посочва пред съда адвокатът на вдовицата Юлиян Станков.

Повечето свидетели казват, че като служителка в офиса на една от заложните къщи Валерия се е държала уважително, запознавала е клиентите с погасителния план на вноските. Един от свидетелите е Рангел Асенов, който около година е забавил връщането на кредита си, но пред разследващите отрича някой да му е правил проблем или да му се е заканвал.

Реклама

Някои от другите клиенти дават показания, че са заплашвани и им е повишаван тон от представители на заложните къщи. Пред следователите те цитират отправяните към тях реплики: "Ще ти избия зъбите", "Ще ти счупя краката". Повечето от тях са теглили пари на няколко пъти. Разказват, че са разбрали от трети лица, че фирмата ще си търси отпуснатите кредити, и се почувствали притеснени, че "щяло да им се случи нещо лошо". Подобна заплаха посочва в показанията си и един от свидетелите. Той твърди, че Валерия му е казала в разговор по телефона да върне парите, защото ще стане лошо.

По делото е разпитвана Виктория Асенова, която е проститутка. Не е ясно в каква връзка е разпитът й. Показания дава и приближен до семейството, който разказва как преди години са ходили с Паруш в Приморско на море.

След убийството на Паруш и ареста на Валерия се оказва, че няма кой да гледа невръстното им дете. Синът им е тийнейджър и още страда за смъртта на баща си. Момчето е оставено на грижите на родителите на Паруш, които са болни, а майката на Валерия е с инсулт.

"В офиса съм само касиерка, не съм ходила да заплашвам клиентите", отбелязва Валерия Попова в Софийския апелативен съд. Тя се опитва да омилостиви магистратите да я пуснат, за да си гледа детето, но не успява.

Вдовицата е предала доброволно всички документи и компютри, които криминалистите са поискали да изземат. Въпреки съдействието антимафиоти продължават да търсят още свидетели. Не е вярно, че са притискани свидетели в началната фаза на разследването, категорични са от прокуратурата. Според тях обвинението е подплатено от показанията на свидетелите, претърсванията, изземанията, разпознаванията и т.н. По делото са иззети и оръжия, които са описани във фотоалбум. Повечето от обвинените имат престъпно минало, отчитат прокурорите. Съдът оставя на топло и шестимата задържани.

Лихварска банда

Лихвари от друга фирма за бързи кредити са разкрити преди дни. Столични полицаи и ченгета от спецотряда "Кобра" неутрализират група бабаити, занимавали се със силово вземане на бързи кредити. Те са следени няколко месеца, а криминалисти ги издебват на столичния бул. "Сливница". Според данните на разследващите лихварите били брутални и издевателствали над клиентите си. Биели ги, като ги принуждавали да взимат нови и нови кредити. С по-задлъжнелите стигали до брутални действия - изнасилвали ги с кочани царевици или с бутилки, заснемали ги, а после ги изнудвали да плащат, за да не бъдат пуснати кадрите в интернет. На първа инстанция съдът оставя в ареста четиримата задържани.

Реклама
Реклама
Реклама