Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/19181186 www.bgdnes.bg

Гайтански е в тежко състояние, оперират го в понеделник

Отказват хирургична интервенция на бизнесмена в МВР болница, както и в лечебницата към затвора, споделя адвокат Галя Гълъбова

Бизнесменът Румен Гайтански, обвиняем за изтеглен заем от ББР, в момента е в болница и в понеделник му предстои операция. Това каза за "България Днес" адвокат Галя Гълъбова, която представлява бизнесмена по делото за отпуснат от банката кредит от почти 150 млн. лв. на фирма, свързвана с Румен Гайтански от Българската банка за развитие (ББР).

Реклама

След като си е платил гаранцията от 250 бона, Гайтански веднага е настанен в болница. Нито прокуратурата е протестирала, нито самият бизнесмен е искал да му бъде намалена гаранцията или променена мярката за неотклонение, защото няма време за губене.

"Престоят му в ареста влоши сериозно здравословното му състоянието. Въпреки че още при самото му задържани сигнализирахме за тежките му здравословни проблеми, представихме медицински документи за състоянието му, никой не ни обърна внимание", казва адвокат Гълъбова.

"Отказаха да го оперират в МВР болница, отказаха да го операрират и в болницата към затвора поради липсата на специалисти. В един момент се стигна до това положение. Гайтански получи сериозен пристъп в ареста. Тогава прокуратурата сякаш се уплаши, че може да се стигне до нещо по-сериозно, по-опасно, което пък после да бъде вменено като тяхна вина. Точно влошеното му състояние и претърпяна криза провокираха освобождаването му от ареста", изяснява обстоятелствата около настаняването на Гайтански в болница адвокат Гълъбова. 

"Ако се стигне до някакво усложнение със здравето му, вече ще си претендираме правата си по друг ред към прокуратурата", предупреждава защитникът на бизнесмена, намеквайки, че ще съдят държавното обвинение за отказите им Гайтански да бъде адекватно лекуван и опериран.

По информация на "България Днес" Гайтански страда от сериозни проблеми със стомаха. Най-вероятно операцията ще бъде коремна, по непотвърдена информация.

Преди известно време стана ясно, че друг виден затворник - Евелин Банев-Брендо, също има проблеми със стомаха. По тази причина "кокаиновият крал" бе поставен на специална диета зад решетките. Дали заради нея, или по някаква друга причина Брендо има и проблеми със зъбите. Видео показва как Банев е изведен от пандиза, за да посети столична дентална клиника. Кога и колко често се случва това, така и не стана ясно.

Реклама

Между мерките, които са взети за лечението на Брендо и за лечението на Гайтански, има огромна разлика. Гайтански досега не е изкарван извън МВР болница и болницата към затвора, за да бъдат положени специални грижи за здравето му.

Друга причина за освобождаването на Гайтански е и фактът, че е сътрудничил и вече са събрани нужните документи. Гайтански е съдействал на разследващите и е предал доброволно всички поискани от прокуратурата документи. До този момент е дал обяснения три пъти, последно на 8 октомври. В разпита си е споменал името на издирвания бивш шеф на Българската банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев като съпричастен към разследваната от него дейност.

Бизнесменът е обвинен като подбудител за присвояване на кредит от 150 млн. лева, отпуснат от (ББР). По случая са погнати още бившият изпълнителен директор на банката Стоян Мавродиев, който е обявен за издирване, както и Иван Георгиев, представител на фирма "Роудуей кънстракшън", получила кредита. Георгиев е пуснат срещу 50 бона гаранция, а Мавродиев още е в неизвестност.
Заемът е за купуването на фирмата "Пътстрой инженеринг", а като обезпечение е представен прекратен договор с друга фирма за доставка на баластра. Според прокуратурата част от парите от кредита са използвани за изплащане на дивиденти на Гайтански в размер от 46 млн. лв., а над 26 млн. лв. са били използвани от дружеството на съпругата му Ася Христова "Кристална вода" за изплащане на задължения на ТЕЦ "Варна", свързан с Ахмед Доган. В последния месец зациклят действията на следователите и не се извършват никакви разпити на обвиняеми или свидетели, казва адвокат Гатев, докато представляваше Гайтански. Обвиняемият направи рокада в защитата си преди седмици и вече адвокат Галя Гълъбова го представлява. Тя брани и заловения в Сърбия Никола Николов-Паскал, който е погнат за аферата "Митници".

Объркване

На предишното заседание съдия Виктор Чаушев прави анализ на събраните улики и отсича, че има данни за извършено от Гайтански престъпление, но не това, в което е обвинен от прокуратурата. Магистратът посочва конкретни членове от Наказателния кодекс - за предоставяне на неверни данни за получаване на кредит или за сключена неизгодна сделка, които се наказват по-леко.

Чаушев изтъква, че "доказателствената пътека води до други две лица", които са свидетели, а не обвиняеми - това са Николай Мирчев, началник на кредитирането, и Андон Георгиев, който е бил съветник на Мавродиев. Не е изследвана ролята им в престъплението, смята съдията.

Писмо до медиите

"Не съм направил това, в което ме обвиняват, но истината отнема време и ще се докаже в съда", написа в писмо до медиите Гайтански преди над месец. Той определя акцията като зрелище.

"Бях шокиран, изненадан и не по-малко изумен как, за да се създаде зрелище, нахлуха и иззеха автомобили, които нямат нищо общо с обвинението, пише той. От деня, в който съм обвинен и бях задържан, аз и семейството ми понасяме ежедневно обидни квалификации и тенденциозни лъжи, нямащи нищо общо с действителността, но търсещи зрелище", се посочва в позицията.

Бизнесменът коментира, че акцията неслучайно е проведена през август, в негово отсъствие, а репортери са привикани в гаража му да снимат колите му, които бяха иззети впоследствие. Свързва това с политическата обстановка и скалъпване на историята от негови недоброжелатели.

Четете още

Румен Гайтански ляга под ножа след престоя в ареста

Румен Гайтански ляга под ножа след престоя в ареста

Румен Гайтански излиза от килията срещу 250 бона гаранция

Румен Гайтански излиза от килията срещу 250 бона гаранция

Реклама
Реклама
Реклама