Реклама
https://m.bgdnes.bg/lov_i_ribolov/article/18990203 www.bgdnes.bg

Черна мряна се лъже по Струма

Най-добрите примамки са ларви като ручейник или мамарец

Уловът на тези мряна е изключително интересен, особено през лятото и ранна есен, когато тази риба е активна, подвижна и се среща почти във всички вирове и бързеи. Не е тайна, че река Струма се слави с една от най-добрите популации на черна мряна. Точно поради тази причина често може да срещнете въдичари, които целенасочено търсят мрени по поречието от язовир "Лобош", та чак до гръцката граница. Особено добри са местата в Земенското дефиле, около град Бобошево и по Кресненското дефиле. Там реката редува дебели бързеи и завирявания, което е любимият дом за мрените.

Тази риба обитава придънните слоеве на реките, обикновено се придържа край каменисто дъно. Лятото в слънчево време ясно може да видите как се бялка между камъните. Черната мряна живее на пасажи, които са съставени от еднакви по калибър риби. Затова много често при риболов на едно място се хващат мрени само в един и същ размер. Черна мряна от порядъка на 300-400 грама се счита за наистина трофейна. Въпреки неголемия си размер тези риби са доста борбени и това доставя голямо удоволствие на късметлиите, които я закачат на въдицата си.

Реклама

Физиологията на тази риба е направена така, че да се храни изцяло от дъното. Главата й е удължена, устата – долна, с месести джуки и два чифта мустачки. Когато ловим, задължително трябва да се стремим да подаваме примамката в най-придънния слой. При риболов на плувка понякога е добре да пуснем малко по-голяма дълбочина, за да "влачим" стръвта по дъното. Разбира се, това е възможно само ако участъкът е чист и няма закачки. Още по-резултатен може да бъде риболовът с фидер. Този метод се утвърди като доста успешен в последните години. Специално за мряната е незаменимо оръжие. Фидерът се препоръчва за по-големи реки в участъци с не много бърза вода. В противен случай хранилката ни ще бъде отнесена много бързо.

Други майстори на мряната по река Струма пък обхождат бреговете с така наречения метод "леко дъно". Той е възможно най-опростен вариант на дънен риболов. На линията се поставя подвижна (до 10-15 грама) оловна тежест. След нея се връзва вирбел с повод и кука.

Менюто на черните мрени е най-разнообразно. Те се хранят с всевъзможни ларви, насекоми и дори с растителна храна. Към примамките, които ще имат успех в риболова й, се причисляват традиционните бял и торен червей. Ако обаче искаме да й придложим нещо наистина неустоимо, тогава трябва да прибегнем към ларвите, които обитават дадения участък на реката. За стръв трепач се считат ручейникът и мамарецът (известен още като зеленка). Те се набавят на място. Намират се под камъните в проточните участъци на реката.

Мряната е една от най-вкусните речни риби у нас. Познати са няколко подвида, които виреят по нашите ширини. Най-разпространена е черната мряна, която се среща почти навсякъде. Бялата мряна достига доста по-големи размери, но нейният ареал се ограничава само до река Дунав й притоците й. Третият вид е маришката мряна, която, както се подразбира от името й, обитава Марица и реките, които се вливат в нея. В някои източници се споменава още за риби като струмска мряна, резовска мряна.

Двойник е на кротушката

Реклама

Неопитните риболовци често бъркат кротушките с дребни черни мрени. Двата вида имат доста сходства - като се започне от еднаквия ареал, който обитават, и се стигне до идентичното им кълване. Кротушката обаче е далеч по-дребна рибка. Тя достига на дължина до 15 см и до стотина грама тегло. По закон нямаме право да задържаме мряна с дължина под 17 см. Затова е от изключителна важност да различаваме двата вида. 

Кротушката има голяма глава и сравнително едри за тялото си люспи. През средата на тялото й е минават черни точки, подредени в линия. Черни точки има и по опашката. Това е и най-отличителният й белег. Кротушката не е толкова подвижна и пъргава, колкото мряната, а тялото й не е така слузесто.

Тази рибка обожава торен червей и затова трябва да бъдем готови за появата й, когато залагаме на такава стръв. Кротушка можем да очакваме, когато ловим в малко по-спокойна вода - близо до бреговете или в някой речен вир. За разлика от мряната тази рибка не обича прекалено големите бързеи и бяга от тях.

В миналото кротушката беше масово разпространена, дори и в доста язовири. Сега, особено след появата на костура, е считана за рядък вид. Може да се срещне само в много чиста вода с песъкливо дъно.

СПОДЕЛЕТЕ С НАС ВАШИТЕ ЛОВНИ И РИБОЛОВНИ ТРОФЕИ. Разкажете ни любопитна лакърдия с пушка или въдица в ръка. Независимо колко е голяма рибата ви, покажете ни я. Изпращайте снимките и разказите си е-mail: [email protected] или с писмо на редакционния адрес и ние ще ги публикуваме.

Четете още

РЕКОРД! Уловиха шаран първолак

РЕКОРД! Уловиха шаран първолак

Гигантска мряна рекордьор извадиха в Искър

Гигантска мряна рекордьор извадиха в Искър

Реклама
Реклама
Реклама