Реклама
https://m.bgdnes.bg/misterii/article/14975117 www.bgdnes.bg

МИСТЕРИЯ! Жена проходи на чудодейно светилище

Жена стана от носилка и започна да ходи на чудодейното светилище "Градище" край благоевградското село Долно Дряново! Уникалната новина сподели пред "България Днес" Исмаил Балиев, който поддържа мистичното място.

"Градище" е сред най-древните мегалитни светилища на територията на Югоизточна Европа. Площта на скално-култовия комплекс е 500 декара и се състои предимно от скални масиви.

Реклама

"Свидетел съм на уникална случка. С очите си видях как докараха жена, която лежеше на носилка. Хората, които я придружаваха, й помогнаха да мине през камъните, а жената изведнъж се изправи и започна да ходи. Не знам оттам нататък дали се е оправила, но беше истинско чудо! След това пожела да седне край местността и постоянно повтаряше: "Тук се чувствам най-добре". Всичко й олекна", разкри Балиев.

Исмаил е категоричен, че мястото е най-голямата провиралка, където се случват чудеса - изчиства болежки, безпокойства и грижи.

"Светилището има много мегалитни образи, човешки глави, животински фигури. Има и много провиралки, тук са се извършвали обреди за лечение. Най-вече това е било целта на цялото светилище. Доскоро тук се провеждаха и специални ритуали за здраве", разказва Балиев, който е работник в чудодейното място от четири години.

По думите му ритуалите били извършвани от 93-годишна жена, която починала внезапно преди 2 години. Пенсионерката била известна със своите способности и мнозина търсили помощта й.

"Не на всеки се съгласяваше да помогне. Обредите бяха много специални и жената се съгласяваше да окаже подкрепа само на истинските и добри хора. Правеше ритуалите в сряда и събота, тъй като това са най-силните дни. Точно преди изгрев слънце лечителката и болният отиваха при мегалитната арка, където жената се приближаваше с молитви към арката, след това с жест приканваше болния да се промуши. Провирането се извърша от горе надолу в посока от изток на запад, заедно с първите проникващи лъчи на слънцето в отвора на арката", спомня си в възхищение Исмаил.

Реклама

Светилището е открито от полския археолог проф. Мечислав Домарадски при теренно проучване в края на 80-те години на миналия век. Десет години по-късно проф. Тодор Бояджиев преоткрива култовото място при едно свое пътуване от град Гоце Делчев към град Смолян. Професорът спира случайно на отбивка по пътя и влиза в гората, където разпознава древното светилище в изобилието от 300 антропоморфни скални образувания и иманярски изкопи.

Един от камъните е сред най-големите атракции за туристите, тъй като е с вид на човешка глава.

"Според учените този камък е пазител на светилището. За всеки масив има място, има и история. Всичко е подредено, просто трябват разкопки, за да излезе историята", сигурен е Исмаил. По негови думи има места в района, на които се усеща негативна енергия. Причината за това са жертвоприношения, които се правили в миналото.

"Това място за мен е много свято. Наистина се усеща, че някой съществува вътре, разбирате ли?! Имам случай, когато разкарвам туристи и някой ми говори какво да им кажа. Но невинаги казвам едно и също на хората, тъй като някой ми казва дали заслужават това да научат", признава Балиев. По негови думи не е хубаво туристите да посещават "Градище" след 3 ч. следобед.

"Един ден преди смрачаване имах странно видение. Дали защото бях уморен, не знам, но по едно време виждам едни с черни качулки идват при мен и се връщат, идват и се връщат. Лица не видях. Опитвах се да разпозная поне образа, таман да забележа, и той се обърне тръгне, другите идват", смаяно разказва пазителят на светилището.

Исмаил призовава хората да пазят светите места, тъй като чудесата съществуват и е необходимо да ги съхраним.

Четете още

Чудо! Сватята на Тато пак е на крака, проходи в Гърция

Чудо! Сватята на Тато пак е на крака, проходи в Гърция

Великден е! Вижте какви чудеса се случват в българските църкви и манастири

Великден е! Вижте какви чудеса се случват в българските църкви и манастири

Реклама
Реклама
Реклама