Реклама
https://m.bgdnes.bg/misterii/article/15376784 www.bgdnes.bg

ЧУДО! Жена зачева след 77 молби към Преподобна Стойна

  • Нови чудеса пред лика на пророчицата от Златолист 
  • Наближава 140-ата й годишнина 

Отец Ангел Кочев: Светица беше, но последно заръча да не разкопават гроба й

Нови чудеса стават в храма "Свети Георги" в село Златолист, където приживе Преподобна Стойна живя и помага с дарбата си на лечител.

Реклама

На 9 септември тази година ще се навършат 140 години от рождението на светицата на народа. Очаква се отново миряните да посетят църквата, в която ще се отслужи водосвет.

"Много са чудесата на Преподобна Стойна, дори книга сме писали на тази тема. Наскоро и аз чух от мои познати чужденци, че им се отключила определена дарба, на някои се дават дечица, оздравяват, като гледат и се молят на лика на лечителката", казва художникът Пламен Капитански, който най-често рисува пророчицата.

Само преди дни и жена, която държи да е анонимна, дошла да благодари, че детенцето й се излекувало от сериозна болест, след като се помолила на светицата и тя чула молбата й.

"Разказвала съм как преписах на ръка първите 77 молби и за жената, която писа след месец, че е бременна след над десет години чакане. Това даде сили да се продължи три пъти в годината - април, август и декември около датата на кончината на Стойна. Питат ме какво да ти платим в замяна, как да ти се отблагодарим. Аз отговарям: Това няма цена. Помогнете на първия нуждаещ се, който застане на пътя ви. Удовлетворява ме, че след всяко оставяне на молбите, започват да валят благодарности за сбъдвания. Свидетелствата са много и съм сигурна, че тези хора ще застанат с имената си при инициатива за канонизацията на Стойна Димитрова за светица", смята Стоилка Арсова, която събира чудеса, случили се след молитви към Преподобната.

Приживе самата светица не искала да се разкопава гробът й, а по този начин и няма как да се види дали тялото й е тленно въпреки всички чудеса, които се случват след нейната кончина на 22 декември 1933 г.

"Беше светица за хората, но изключително скромна, сигурно затова не е искала да се правят стъпки за канонизацията й. А и църквата винаги е била против хората, които лекуват и помагат като Ванга и Преподобна Стойна", казва отец Ангел Кочев, който служи в църквата "Св. Великомъченик Димитър Солунски" в село Ръждак.

Реклама

Той разказва, че след емигрирането от Хазнатар Стойна живее в село Ръждак половин година, преди да се премести в село Долна Сушица (днешен Златолист). В Ръждак остава част от рода й, а другата в Чучулигово.

Преди години Ангел Кочев бе единственият свещеник, извършил водосвет и елеосвещение в дома на баба Ванга, друга наша пророчица. Той искрено вярва, че и двете са правили невероятни неща за българите. Заради това си действие дори отецът бе отлъчен от църквата, а впоследствие отново върнат в лоното й.

Друг последовател на лечителката и човек, написал книга за житието й, е поетът Румен Леонидов. Той също ходи в Златолист да се моли.

"Преподобна Стойна е с висок дух с мисия за България. Пророчица и мъченица, тя е пратеник на Бога за спасение на вярата, за изпитание на пътниците, които си отиват, и за надежда на пътниците, които идват. Който не е посетил скромната й собичка в черквата "Св. Георги Победоносец" в Златолист и не е стъпил в двора, където е гробът й, ще умре, без да се е разтворил в тази божествена частица от рая. Това място е свято, най-магичното в България, където душата ви най-неочаквано ще поиска да проговори", сподели поетът Леонидов. Самият той десетки пъти е ставал свидетел на чудеса, които се случват в храма.

Пророчицата Ванга също е говорила за Стойна. "Таа е светица. Она целиот живот го е страдала като светица. Как ме гледаш мене, она е десет пате по-голема от мене! Аз апнувам, пийнувам, такива работи, а она - нищо - ни месо е туряла в уста, ни ракия, само водичка и трошка лебец. Она сите работи със свети Георги ги е онаждала. Целио свет ке научи за таа жена, тва от мен да го знаете". Преподобна Стойна е лекувала всякакви болести с билки, треви, камъни и вода, а най-много с молитви и думи. Казвали й отгоре: "Душите лекувай, душите! Тогаз и телата ке оздравеят!"

България ще опустее откъм народ

"Питат ме какво ще стане с България? Много работи ще станат. Ако политикантите скарат народа и той почне да се мрази, ще дойде глад и мор. Деца и старци ще умират без лек и лекарства. Обич, обич требе на хората! На нас, българите, ни е дадена вечност. Щото сме ние най-дълголетни измежду другите и сме още калемът на Небесата, що може да драще и по трева, и по камен, и по вода. Че и по небето пише. Де минат българи, белег на книга оставят. Но България ще опустее откъм народ. Младите ще забегнат, старите ще измрат. Който остане тук, няма да знае какво да прави със земята и ще я зареже неосветена от труд. Самите люде първо ще подивеят и ако не се един друг избият, ще се един друг намразят. България ще лети все по-надоле и по-надоле като на празен геран ведрото. Докато удари дъното и не остави надежда на никой жадуващ. Тогава онези, що са били прокудени по чужди земи, ще се върнат чрез внуци и правнуци. Те затуй някога са били от Бога изпратени далече оттук, за да бъдат опазени, защитени и съхранени за новото време. Ще се върнат и ще направят от България храм с древна позлата и нови икони. И това няма да има градове, а само села и чифлици. И децата ще са повече от звездите. Третият български дар за света ще бъде Духът", е записал пророчеството на Стойна Румен Леонидов.

Четете още

Чудо в храма на Преподобна Стойна!

Чудо в храма на Преподобна Стойна!

Художникът Пламен Капитански:
Преподобна Стойна направи чудо с мен!

Художникът Пламен Капитански: Преподобна Стойна направи чудо с мен!

Реклама