Реклама
https://m.bgdnes.bg/misterii/article/16751933 www.bgdnes.bg

Учени доказват пророческата дарба на Ванга

*"България Днес" откри неизвестни досега документи

*Лично Тодор Живков нарежда да изследват ясновидката

  Феноменалните способности на Ванга да предсказва бъдещето, да вижда назад в миналото на напълно непознати хора и да помага със свръхестествени сили е научно доказана с хиляди страници научно разработени експертизи.

Екип на "България Днес" получи достъп до документите на Института със по сугестология (наука за внушението - б.а.), който работи по разплитането на загадките, свързани с прочутата пророчица от Петрич още през 60-те години на миналия век.

Реклама

Лично първият партиен и държавен ръководител Тодор Живков дава благословията си някои от най-изявените светила в науката да се заемат с мисията да разкрият мистерията на сляпата ясновидка от Петрич. В Държавния архив се пазят докладни от директора на Института по сугестология професор Георги Лозанов до Живков, в които ученият отчита резултатите от своите проучвания и търси подкрепа за разширяването на дейността. Лозанов споделя за големия интерес от чужбина към феномена Ванга и получава пълна подкрепа от властта.

Професорът и неговият екип разработват система, по която да бъдат оценени на научна основа способностите на Ванга. За тази цел са интервюирани хиляди хора, които са посетили пророчицата в търсене на помощ за свои житейски драми. Те попълват анкетен лист със следните въпроси:

1. За кой път идвате при Ванга Димитрова?

2.Позна ли ви нещо от миналото или настоящето?

3. Опишете какво точно ви позна? Опишете какво не ви позна?

4. Опишете какво ви каза за бъдещето?

Изрично е упоменато, че всички данни ще бъдат използвани само за научни изследвания, затова е от изключително важно значение да се дават точни сведения. Учените подхождат много прецизно към сложната си задача. След изтичането на определен период от време научните работници отново търсят контакт с хората, участвали в изследването на Ванга. Във втората анкетна карта въпросите са насочени към това доколко предсказанията за бъдещето, направени от пророчицата, са се сбъднали.

Изследването, което продължава в течение на години, води до смайващи резултати. Дори и за най-големите скептици става очевидно, че Ванга се е оказала права в толкова много случаи на предсказания и пътувания назад във времето, че феноменалната й дарба на практика е неоспорима.

"Позна, че синът ми е убит. Позна за първия ми мъж и девера ми Методи. Каза да дам дрехите на сина ми на сиромасите." Това пише А. Цолова от село Три кладенци, която е посетила Ванга на 5 декември 1967 г. На въпроса: "Позна ли ви някои факти, които не е могла да научи по някакъв друг начин?" Цолова отговаря с категорично "Да".

Подобен е резултатът и в огромна част от хилядите досиета на Института по сугестология, които, за щастие, са запазени в Държавния архив.

Реклама

Друг изтъкнат български учен, професорът по социология Величко Добриянов, прави свое изследване на феномена Ванга през 70-те и 80-те години на XX век. Академичният труд се основава на анализ, направен след десет сеанса, проведени с поставени лица, на които Ванга "гледа", без да знае кои са в миналото и бъдещето. Всички участници са предварително инструктирани за естеството на експеримента.

Чрез собствен научен подход ученият изчислява коефициенти на познаваемост при провеждане на сеансите с посетилите я хора. И пророчицата издържа "изпитите" си блестящо!

Всеки сеанс се записва и анализира. Резултатите са феноменални. В повечето случаи над 70 процента от това, което Ванга казва за миналото и за семейството на "агента", се оказва вярно. Става дума за имена, събития и ситуации, които пророчицата няма как да знае предварително, но назовава с невероятна точност по време на сеансите.

Установено е, че Ванга има дарбата да контактува с хора, които вече не са между живите, и да "говори" с тях. Вижда и съдбата на учения, който изследва нейните феноменални способности.

"Това се случи след един сеанс за изследването на мъжа ми - разказа пред "България Днес" през 2019 г. Рада Добриянова, съпругата на проф. Добриянов. - След интервюто Величко се обърна към Ванга: "Кажи ми, ще изучим ли ние с Рада нашите момичета, ще им дадем ли добра посока в живота?". "Ке ги изучите!" - отсече бързо Ванга. - Нема да мислиш за тех! Арни са деца и в гимназията ке влезнат..." И тя спря дотук. Не каза и една дума повече."

Една година по-късно проф. Величко Добриянов си отива от този свят. По-голямата му дъщеря току-що е започнала да учи в английската гимназия. По-малката още е в прогимназия.

"Убедена съм, че леля Ванга беше видяла неизбежното - казва Рада Добриянова. - Но нейната вродена човещина и доброта не й позволяваха да говори за смъртта. Дори когато я е предусещала."

Професор Величко Добриянов си отива от този свят през 1992 г., преди да види своя труд за Ванга, отпечатан в книга. Рада Добриянова все пак успява да публикува научното изследване на съпруга си. Книгата се казва "Феноменът Ванга" и е отпечатана през 1995 г. Изданието се превръща в библиографска рядкост, но остава като едно от най-стойностните доказателства за феноменалните способности на прочутата българска пророчица.

(Очаквайте новата поредица на "България Днес" за Ванга, базирана на непубликуваните досиета от Държавния архив.)

Четете още

Ванга и Дънов предричат: Възходът на България започва през 2024 г.

Ванга и Дънов предричат: Възходът на България започва през 2024 г.

Ванга никога не е предричала война и край на света

Ванга никога не е предричала война и край на света

Реклама
Реклама
Реклама