Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/13756531 www.bgdnes.bg

Света Елисавета

Св. Елисавета е майка на св. Йоан Предтеча и сестра на св. Анна, майката на св. Дева Мария, Според Евангелието от Лука и Корана тя е "от дъщерите Ааронови".

Кога е живяла:

Св. Елисавета и съпругът й св. Захарий живеят по времето на цар Ирод - края на I век пр. Хр. и началото на новата ера. Св. Захарий е свещеник от Хеврон. Двойката няма деца до дълбока старост. Но веднъж, когато св. Захарий е на смяна и трябва да влезе в Йерусалимския храм, за да покади, му се явява архангел Гавриил и му известява, че жена му ще му роди син, който трябва да бъде наречен Йоан. Св. Захарий не повярва на думите му и за това Гавриил му отнема гласа до момента, в който се сбъдне предреченото. Скоро след като се прибрал у дома си, св. Елисавета зачева.
Шест месеца след това св. Дева Мария също забременява, както й е известено от същия архангел Гавриил, и отива да сподели радостта си със св. Елисавета. Когато влиза в дома й, св. Йоан Кръстител заиграва в утробата на майка си, която се изпълва с голяма радост и извиква възторжено, с висок глас:
"Благословена си ти между жените и благословен е плодът на твоята утроба! И откъде ми е това - да дойде при мене майката на моя Господ? Защото, щом гласът на твоя поздрав достигна до ушите ми, проигра младенецът радостно в утробата ми. И блажена е, която е повярвала, понеже ще се сбъдне казаното й от Господа".

Реклама

Интересни факти:

Св. Елисавета е наричана и руска княгиня, канонизирана от Руската православна църква в чужбина. Тя е екзекутирана от болшевиките през 1918 г.

Най-големият католически манастир в България носи името "Св. Елисавета"

Манастирът "Света Елисавета" е действащ католически манастир и дом на сестрите францисканки. Той е разположен в квартал "Генерал Николаево" на град Раковски и се намира до католическата църква "Пресвето сърце Христово".
Обителта е нова - построена е в периода 1992 - 1995 г. След смяната на политическия режим в България през 1989 г. сестрите францисканки решават да възобновят мисията си в страната, прекъсната през 1949 г. Сестрите се обръщат към епископ Георги Йовчев, за да им посочи място, където ще могат да развиват своята пасторална дейност. Избрана е енорията "Пресвето сърце Исусово" в град Раковски, където енорист е отец Петър Изамски. Мисията на монахините францисканки в Раковски е основана на 11 март 1992 г. Първоначално тя се е помещавала в църквата "Пресвето сърце Исусово". На 3 август същата година започва строежа на манастирска сграда. Манастирът е осветен през 1995 г.
Орденът на сестрите мисионерки има свои мисии в 21 страни по целия свят, а българският клон принадлежи към т. нар. Ориенталска провинция, включваща още Кипър и Ливан.
Сестрите от манастира водят обучение по религия и чужди езици в извънучебно време в основното училище "Христо Смирненски". Предстоятелка на манастира е сестра Деодата Донати.
На 6 май 2019 г. по време на Апостолическото поклонничество на папа Франциск в България той обядва с българските католически епископи в манастира. На 23 юли 2022 г. сестрите отбелязват 200 г. от рождението на основателя на Конгрегацията на Сестрите францисканки мисионерки на Пресветото Сърце Исусово, отец Григорийо Фиораванти, 150 г. от основаване на мисия на сестрите в Близкия изток и 30 г. от възобновяване на мисията в България.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама