Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/13933831 www.bgdnes.bg

Мъченица Евгения лекува с молитви

Предрешава се, за да постъпи в мъжки манастир

Св. Евгения е римлянка, дъщеря на знатни родители езичници. Баща й Филип е управител на Египет. Родителите й се надяват да осигурят нейното бъдеще чрез женитба с някой от знатните и богати момци по онова време.

Но младата Евгения не се увлича от мечти нито за женитба, нито за някакво охолно бъдеще. Случайно попада в ръцете й четиво, което предизвиква преврат в нейните чувства и понятия, и езическата обстановка й става чужда. Това четиво, посланията на св. ап. Павел, пренася душата й в съвършено друг, нов за нея и чуден християнски свят. От всичката си душа тя обиква проповядвания от св. ап. Павел Христос и е преизпълнена с желание да Го познае. С тази цел тя търси случай да се сближи с преследваните християни, от които може да чуе за Христа и да се посвети на Неговото учение. Поразена от високия смисъл на християнските песнопения, които случайно чува веднъж по време на една разходка извън града, Евгения решава окончателно да се присъедини към християнското общество. Знаейки, че няма да получи позволение от своите родители, а напротив, тя убеждава двамата домашни слуги Прот и Якинт да вървят с нея. Облича се в мъжки дрехи, за да може да се прикрие, когато започнат да я търсят, и напуска родната къща. Отива в един мъжки манастир, като се представя за брат на придружаващите я слуги. Всички те са приети и скоро кръстени от еп. Елий, известен със своя богоугоден живот.

Реклама

Като се предава изцяло на иноческо подвижничество, Евгения достига нравствено съвършенство и след смъртта на игумена единодушно е избрана на негово място. Бог я подкрепя в нейните необикновени трудове и я удостоява с дара на чудотворството. Изцерявайки чрез молитва болните, тя придобива известност. Славата, която тя постига, не може да мине без своите обикновени последствия – вражда и клевета.

Като обръща към себе си вниманието на една знатна жена на име Мелантия, която по-рано е изцерила от болест в манастира, Евгения е подложена на нейната отмъстителност. Причината е, че отказва нейното кощунствено предложение да стъпи с нея в незаконна плътска връзка.

Засрамената и разярена до крайна степен Мелантия не се спира и пред най-позорната клевета, за да погуби светата подвижница, която тя смята за монах. Мелантия пуска слух, че Евгения се е опитала да я изнасили.

Тогава именно за да спаси честта на монашеското звание и на братята от своя манастир, Евгения решава за изобличаване клеветата да открие своята отдавнашна тайна пред управителя на града Филип, нейния роден баща...

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама