Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/14346896 www.bgdnes.bg

Закриваме с каракуди на яз. "Искър"

Риби около килограм сгъват въдиците при Филмовата къща и на Шипочанския залив

Този уикенд, 29 и 30 април, са последните два дни, в които е разрешено да се практикува риболов на най-големия язовир в страната "Искър". Водоемът е разположен на 820 метра надморска височина и това го причислява към списъка с височинните. Така забраната там влиза в сила от 1 май и е в срок до 15 юни заради размножителния период на рибата.

Реклама

В заключителните дни от сезона излетите са много успешни, установи проверка на "България Днес" на място. По бреговете на яз. "Искър" има масирано рибарско присъствие. Сега пасажите с риба се насочват в районите на устията, където се вливат реки. Двете най-посещавани места са при популярната Филмова къща, както и на Шипочанския залив. 

В устието на река Искър излиза предимно платика. Лови се както на фидер, така и на мач с ваглер. За предпочитане е времето да бъде тихо. Захранването дава отлични резултати и събира рибата. Водата все още е студена, тъй като тази пролет до момента не предлага кой знае колко слънчеви дни. Въпреки това биологичният часовник кара платиките да навлизат по плитчините и да са много активни. 

Успешен e и риболовът при вливането на Шипочанската река в най-южната част на язовир "Искър". Там се навъртат и доста едри каракуди. Тези риби предпочитат живата стръв по това време от годината. Едър земен или торен червей е отличен избор за примамка. Грозд от 5-6 нанизани бели червея също гарантира кълване.

Не е изключено на куката да се закачи и шаран. Тази седмица са уловени няколко екземпляра с тегло около 4-5 кг. 

Любителите на плувкаджийския риболов също няма да скучаят. Те трябва да се насочат в самото корито на реката, преди вливането в язовира. Там избива едър уклей.

Припомняме, че в момента риболовът на щука и бяла риба е забранен. Затова при случаен улов на някой от тези два вида, екземплярите трябва незабавно да се връщат обратно във водата независимо от състоянието им. 

Последен  ден за риболов има и за Панчаревското езеро край София. От 1 май там също въдиците се забраняват. В района под пътя за Самоков върви отличен риболов на платика, бабушка и уклей.

СПОДЕЛЕТЕ С НАС ВАШИТЕ ЛОВНИ И РИБОЛОВНИ ТРОФЕИ. Разкажете ни любопитна лакърдия с пушка или въдица в ръка. Независимо колко е голяма рибата ви, покажете ни я. Изпращайте снимките и разказите си е-mail: [email protected] или с писмо на редакционния адрес и ние ще ги публикуваме.

Четете още

Ето на кои язовири кълве в края на април

Ето на кои язовири кълве в края на април

Пълним живарника с платики от яз. "Сопот"

Пълним живарника с платики от яз. "Сопот"

Реклама
Реклама
Реклама