Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/14422529 www.bgdnes.bg

Дунав завря от скумрия, но сезонът свърши

По бреговете на реката край Видин дърпат скобари и уклеи

Видинските рибари закриха сезона за улов на дунавска скумрия. Този така ценен вид, познат още като карагьоз, е забранен за риболов от 1 до 30 май в българския участък на река Дунав. Тази година казват, че водите направо гъмжат от дунавска скумрия. Затова и резултатите в последните дни от април са били впечатляващи на някои места.

Въдичарите очакват с нетърпение началото на следващия месец, когато отново ще могат да потърсят карагьоза. Иначе в момента се лови основно скобар и уклей. Това разкриват пред "България Днес" ентусиастите с въдица в ръка във Видин. Въпреки че в момента пролетно-лятно размножаващите се видове риби са в размножителен период, все пак един участък от река Дунав е оставен разрешен за любителски риболов. Това е брегът от Колодрума при р. км. 789,200 до крепостта "Баба Вида" при р. км. 791,500. Другите опции за практикуване на това хоби във Видинско са яз. "Дъбравка" край Белоградчик и яз. "Божурица" край Грамада. 

Реклама

И все пак Голямата река остава най-притегателна. За тиганчето вечер не е проблем да се подсигури улов от пресен уклей. Той се хваща на плувка със стръв бял червей, закачен на кукичка №14 или 16. Пак така се улавят и скобари, но за тях трябва да свалим примамката в близост до дъното и да подхранваме с разкиснат хляб. На торен или земен червей могат да се уловят нелоши платики и морунаши. 

Любителите на спининговия риболов не скучаят. Те замятат блесни и воблери в търсене на изгладнялата щука. Този хищен вид вече приключи с брачните си ангажименти и вече мисли само за храна. От 1 май е разрешен за улов навсякъде из страната, включително в Дунав. Същите срокове важат и за друг доста разпространен в реката хищник - распера. Него майсторите мамят с тежки въртящи блесни със сребрист цвят.

Иначе дунавските майстори отсега точат куките за 1 юни, когато отново почват карагьоза. Някои казват, че тайната за богат улов е ползването на т.нар. влашкло чепаре. 

Всяка година по това време огромни пасажи с карагьоз навлизат в река Дунав, за да хвърлят хайвера си. Рибите най-често са с тегло до половинка, но понякога се случва да се напипа пасаж и със 700-800-грамови парчета. Тогава емоцията е доста силна, тъй като се закачат по няколко на чепарето и оказват жестока съпротива в силното дунавско течение.

Хитър трик е под чепарето вместо олово да се закачи тежък кастмастер. Така закачите по дъното са значително по-малко. Освен това на кастмастера могат да налетят най-едрите екземпляри, а и освен скумрия може да се закачи едър распер или сом. Пасажите с карагьоз се държат навътре в основното течение на реката и рядко доближават брега. Това налага да се лови от вдадени във водата диги или понтони. Рибите са най-активни следобед и привечер, но се ловят добре и сутрин.

СПОДЕЛЕТЕ С НАС ВАШИТЕ ЛОВНИ И РИБОЛОВНИ ТРОФЕИ. Разкажете ни любопитна лакърдия с пушка или въдица в ръка. Независимо колко е голяма рибата ви, покажете ни я. Изпращайте снимките и разказите си е-mail: [email protected] или с писмо на редакционния адрес и ние ще ги публикуваме.

Четете още

Ужаси край Дунав: Килии за мъчения и екзекуции се крият в мрака на замъка "Баба Вида"

Ужаси край Дунав: Килии за мъчения и екзекуции се крият в мрака на замъка "Баба Вида"

Вижте къде може да ловите риба и през нощта! (Пълен списък на водоемите)

Вижте къде може да ловите риба и през нощта! (Пълен списък на водоемите)

Реклама
Реклама
Реклама